zondag 8 mei 2022

UITNODIGING / PERSMEDEDELING PATROONSFEEST 8 EN 9 MEI BASILIEK SINT ODILIENBERG met voordracht "Het geheim van Kerkplein 9" 2022


 Zondag 8 mei en maandag 9 mei 2022

JAARLIJKS HOOGFEEST VAN DE HH. WIRO, PLECHELMUS EN OTGERUS, 
PATRONEN VAN DE BASILIEK VAN SINT ODILIËNBERG

 Zondag 8 mei 2022

17.00 uur: Eerste Vespers van het Hoogfeest (boekjes Latijn-Nederlands aanwezig) Basiliek

Aansluitend koffie en vlaai in de Priorij (Jan van Abroekzaal) gevolgd door een voordracht door Pastoor Jos. L’Ortye over een (vermeend) kanunnikenhuis Kerkplein 9 in Sint Odiliënberg. Belangstellenden zijn welkom.

Wie aan de voet van de Kerkberg onder de imposante Basiliek het grote witte gebouw ziet liggen, vraagt zich misschien onwillekeurig af wat de geschiedenis van het gebouw is. Nu ligt het gebouw er wat stilletje bij. Dat was niet altijd zou. Eens bruiste het van leven en was het een komen en een gaan van velen. Wie hebben het gebouwd? Waar was het ten tijde van de bouw voor bedoeld? Was het misschien, zoals sommigen fluisteren, een echt “Kanunnikenhuis”. Wat waren het dan voor kanunniken? 

Pastoor Jos L'Ortye, rector van de Basiliek, nam geen genoegen met de geruchten maar stelde zelf een grondig onderzoek in. Hij beschreef zijn onderzoek in een artikel dat in de loop van dit jaar zal verschijnen. Bij gelegenheid van het patroonsfeest van de HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus houdt hij na de Eerste Vespers op zondag 8 mei om 17.00u een voordracht ten huize van de Kanunnikessen van de Priorij Thabor, naast de Basiliek, in de Jan van Abroekzaal. 

Wie van dit voorproefje van de onthulling van het Geheim van Kerkplein 9 wil  genieten is ca 17.30u van harte welkom. De toegang is vrij! 

 Maandag 9 mei 2022

9.30u Gezongen Hoogmis (Concelebratie van H.E.H. Al. de Graaf Woutering, plebaan-deken van Roermond en pastoor Jos. L’Ortye) met Gregoriaans en meerstemmige zang.

Verering van de Relieken van de Kerkpatronen, persoonlijke Zegen middels handoplegging en Lied ter ere van de HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus (1819).

 Aansluitend In de Priorij gelegenheid om koffie & vlaai te gebruiken (vrijwillige bijdrage)

12.00u Uitstelling van het Allerheiligste en Aanbidding tot 13.00u in de Basiliek.

Basiliek gedurende de middag open om te bidden.

Ave verum, Rozenhoedje, Litanie ter ere van de H. Wiro en stilte voor Aanbidding.

Afsluiting met Tantum ergo, Zegen met het Allerheiligste en Regina cœli.

 17.00u IIe Vespers van het Hoogfeest, Basiliek