zondag 1 mei 2022

John Henry Newman [1801-1890] - Mei-Meditaties 2 - Maand van vreugde


John Henry Newman [1801-1890] - Meditaties voor de Meimaand 2

2 Mei   De maand van vreugde

Waarom wordt de Mei de maand van Maria genoemd en is deze op bijzondere wijze aan haar toegewijd? Onder andere om deze reden dat van heel de jaarkring van de Kerk, van het kerkelijk jaar, dit niet slechts het heiligste maar tevens het feestelijkste en vreugdevolste gedeelte is. Wie zou februari, maart of april willen hebben als de maand van Maria, terwijl dat de tijd is van de veertigdaagse Vasten en van boetdoening? En wie zou er december voor kiezen, de tijd van de Advent, als er wel hoop is omdat Kerstmis op komst is, maar als er toch ook nog gevast wordt? Kerstmis zelf duurt geen maand; en januari heeft wel een vreugdevol Driekoningenfeest met verschillende zondagen daarna; maar deze worden in de meeste jaren afgebroken door de spoedige komst van de Vasten.

De Meimaand daarentegen is vol van de Paastijd, die vijftig dagen duurt, en gewoonlijk valt de hele Meimaand daarin, en de eerste helft zonder uitzondering. Het grote feest van ’s Heren Hemelvaart valt altijd in Mei, behalve een- of tweemaal in de veertig jaar. Pinksteren, het feest van de H. Geest valt gewoonlijk in Mei, en de feesten van de H. Drievuldigheid en van Sacramentsdag ook niet zelden. Daarom is Mei de tijd van aanhoudende Alleluia’s, omdat Christus is opgestaan uit het graf, omdat Christus ten hemel is gestegen, en omdat God de H. Geest is neergedaald om zijn plaats in te nemen.

Hier ligt dus werkelijk een reden waarom de Meimaand is toegewijd aan de Heilige Maagd. Zij is de eerste van alle schepselen, het welgevalligste kind van God, dat Hem het naast en het dierbaarst is. Daarom is het gepast die maand als de hare te vieren, waarin wij ons op bijzondere wijze verheugen en verblijden over de grote werken van zijn voorzienigheid voor ons, over onze verlossing en heiligmaking in God de Vader, God de Zoon, en God de Heilige Geest.

Maar Maria is niet slechts de welgevallige Dienstmaagd des Heren. Zij is ook de Moeder van zijn Zoon, en zij is de Koningin van alle Heiligen; en het is juist in deze maand sommige van de grootste Heiligen laat vieren. Voorop gaat dan het Feest van het H. Kruis op de 3e Mei (1), waanneer wij dat Kostbaar Bloed vereren dat het Kruis besproeide tijdens Christus’ lijden. De aartsengel Michaël en drie Apostelen hebben hun feest in deze maand: Sint Jan, de geliefde leerling, en de H. Philippus en Jacobus [de Mindere]. En niet minder dan zeven Pausen van wie er twee nog zeer beroemd zijn, de H. Gregorius VII en de H. Pius V; verder twee van de grootste Kerkleraren, de H. Athanasius en de H. Gregorius van Nazianze; twee heilige Maagden, de H. Catharina van Siena (althans in Engeland en bij de Dominicanen) en de H. Maria Magdalena de Pazzis, alsmede één heilige vrouw bij uitstek gedenkwaardig in de annalen van de Kerk, de H. Monica, de moeder van de H. Augustinus. En bovenal denken wij hier in deze kerk aan onze patroonheilige en Vader, de H. Philippus Neri (2), die met zijn noveen en met zijn octaaf vijftien dagen van deze maand in beslag neemt.

Ziedaar enige van de rijkste vruchten van Gods veelvuldige genade, en zij vormen de hofhouding van hun glorieuze Koningin.

(1) Volgens de Romeinse kalender ten tijde van Henri Newman.
(2) Na zijn priesterwijding trad Henri Newman toe tot de gemeenschap van de Oratorianen, een gemeenschap van apostolisch leven binnen de Kerk, in 1574 gesticht door de H. Philippus Neri (1515-1595).