zondag 15 mei 2022

Van nu.nl: Titus Brandsma Heilig verklaard.


Paus Franciscus noemde Titus Brandsma als eerste nieuwe heilige in een groep van tien religieuzen die zondag heilig zijn verklaard. Brandsma was al sinds 1985 zalig. "Na langdurig onderzoek en veelvuldig overleg met de bisschoppen", aldus de paus, is recent besloten dat hij heilig kon worden. Daarvoor was nodig dat deskundigen van het Vaticaan erkenden dat Brandsma 'een wonder had verricht'. De Amerikaanse pater Michael Driscoll zou genezen zijn van onbehandelbare kanker door Brandsma aan te smeken. Driscoll was zelf zondag ook in Rome.

Na de canonisatie, zoals een heiligverklaring officieel heet, is wierook bij de relieken van de nieuwe heiligen geplaatst op een met bloemen versierde standaard naast de zetel van de paus. Het reliek van de heilige Titus is een stukje van een pij die hij heeft gedragen.

Paus Franciscus zei tijdens de eucharistieviering na de heiligverklaringen dat "heldendaden niet nodig zijn om heilig te worden. Het gaat om het heilig zijn in de kleine dingen in het gewone leven." De kerkvader stipte daarmee woorden van Titus Brandsma zelf aan. "Wij zijn niet geroepen om in het openbare leven leven grootse dingen opvallend te doen. Het is onze plicht gewone dingen op grootse wijze te doen", is een bekende uitspraak van de priester.

Volgende week zondag organiseren de bisschoppen een nationale dankviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Er verschijnen dit jaar een aantal boeken en documentaires over de nieuwe Nederlandse heilige.