zaterdag 21 mei 2022

21 mei HH. Christophorus Magallaen, priester, en gezellen, martelaren van Mexico


De heilige Christophorus werd geboren in het dorp San Rafael Totatiche in Mexico in het jaar 1869. Hij wordt samen met 24 andere priesters en lekenchristenen gevierd, die afkomstig zijn uit verschillende streken van Mexico en in leeftijd variëren. Onder de toenemende vervolging van de Katholieke Kerk onderging hij, tezamen met hen, in het jaar 1927 het martelaarschap vanwege de heersende christenhaat. Hierbij beleed hij, evenals zijn gezellen, Christus als koning.


Lectio altera uit het getijdengebed


Uit de preken van de heilige bisschop Caesarius van Arles (Sermo 225, 1-2: CCL 104, 888-889)

Wie getuigenis zal hebben afgelegd voor de waarheid, zal martelaar van Christus zijn.

Telkens wanneer wij de plechtige feesten van de martelaren vieren, geliefde broeders, moeten wij bedenken dat wij onze krijgsdienst verrichten onder dezelfde Koning, als die onder welke zij mochten strijden of liever: overwinnen; wij moeten bedenken dat wij door hetzelfde doopsel zijn gered, als dat waardoor ook zij gered zijn; dat wij dezelfde sacramenten hebben en door dezelfde sacramenten worden gesterkt, als die welke zij mochten ontvangen; dat wij op ons voorhoofd het merkteken van dezelfde Heerser dragen, als van wie zij het met voorspoed en geluk hebben gedragen.
Telkens wanneer wij de sterfdag van heilige martelaren willen vieren, moeten de gelukzalige martelaren dan ook iets van hun deugden in ons herkennen, opdat het hun aangenaam is Gods barmhartigheid voor ons af te smeken. Iedere ziel bemint immers een ziel die op haar gelijkt. Als dan ook een gelijke ziel met een gelijke wordt verbonden, wordt een ongelijke ziel ver buitengesloten. Zo was onze bijzondere heilige, wiens feest wij met vreugde willen vieren, een sobere mens: hoe zou men met hem nu een dronkaard kunnen verbinden? Welke band zal de nederige kunnen hebben met de hoogmoedige, de goedaardige met de afgunstige, de vrijgevige met de hebzuchtige, de zachtmoedige met hem die tot toorn is geneigd? De gelukzalige martelaar is zonder twijfel een zuivere mens geweest: hoe kan men een overspelige met hem verbinden? De glorierijke martelaren hebben aan de armen zelfs hun eigen bezittingen uitgedeeld. Hoe kunnen dan, geliefde broeders, zij die andermans bezittingen plunderen met hen bevriend zijn? De heilige martelaren legden zich erop toe zelfs hun vijanden te beminnen: hoe kunnen zij die meer dan eens zelfs hun vrienden de wederzijdse liefde niet wilden schenken, nu hun deelgenoten zijn? Laten wij ons daarom niet schamen, geliefde broeders, de heilige martelaren naar best vermogen na te volgen, opdat wij door hun verdiensten en gebeden van alle zonden mogen worden vrijgesproken.
Maar wellicht zegt iemand: ‘En wie is dat dan, die in staat is de heilige martelaren na te volgen?’ - Al is het niet in alles, toch zijn we in veel opzichten, met Gods hulp, in staat hen na te volgen, en moeten we dat ook doen.
Zijt gij niet in staat de vlammen te ondergaan? Gij zijt wél in staat de zucht naar weelde te vermijden. Zijt ge niet bij machte de verscheurende klauw te weerstaan? Weersta dan met verachting hem die u tot hebzuchtig gedrag wil overhalen, tot een onrechtvaardige handel, tot het behalen van een onrechtmatige winst. Want als weke verleidingen u al overwinnen, hoe zullen harde beproevingen u dan wel niet breken? Ook de vrede kent haar martelaren: want je opvliegendheid overwinnen, je afgunst uitspuwen als ging het om adderengif, je hoogmoed tegenstreven, de haat uit je hart verdrijven, de overbodige verlangens van je gulzigheid beteugelen en je toevlucht niet zoeken in drankzucht, vormen in grote mate de inhoud van het martelaarschap.
En hoe vaak en waar men u zich ook ziet inspannen om een rechtvaardige zaak: als gij getuigenis voor die zaak zult hebben afgelegd, zult ge een martelaar zijn. En omdat Christus rechtvaardigheid en waarheid is, zult gij, indien ge de gerechtigheid, waarheid en zuiverheid met al uw krachten zult hebben verdedigd, waar zij ook maar onderdrukt worden, de beloning van de martelaren ontvangen. En omdat ‘martelaar’ in vertaling ‘getuige’ betekent, zal hij die getuigenis voor de waarheid zal hebben afgelegd, zonder twijfel een martelaar van Christus zijn, Hij die de waarheid is.