maandag 30 mei 2022

31 mei Feest van Maria Visitatie


Martyrologium Romanum

Het feest van het Bezoek van de Heilige Maagd Maria aan haar nicht Elizabeth, die op haar oude dag zwanger was geworden van een zoon en haar begroette. Toen de beide toekomstige moeders vol vreugde elkaar tegemoet gingen, heiligde de komende Verlosser zijn voorloper nog in de schoot; en Maria, die als antwoord op de begroeting van Elizabeth jubelde in de Geest, prees de Heer met een lofzang.

Liturgia Horarum

H. Beda:

Maria verheerlijkt de Heer, die in haar werkt.

Mijn ziel prijst hoog de Heer; van vreugde juicht mijn geest om God, mijn Redder. Met deze woorden belijdt Maria op de eerste plaats de bijzondere geven, haar zelf geschonken, daarna vermeldt zij de algemene weldaden van God, waardoor Hij niet heeft opgehouden tot in eeuwigheid voor het menselijk geslacht te zorgen.
De Heer immers wordt verheerlijkt door de ziel van hem, die al zijn inwendige affecties in dienst stelt van de lof en de dienst aan God, en die door de onderhouding van Gods geboden toont altijd te denken aan de macht van zijn majesteit.
Diens geest juicht in God, zijn heil, die alleen gelukkig is bij de gedachte aan Hem, van wie het eeuwig heil verwacht wordt, zijn Schepper.
Terwijl die woorden alle volmaakte mensen aanspreken, paste het toch wel het meest, dat de zalige Moeder Gods ze uitsprak, die door het voorrecht van haar bijzondere verdiensten brandde van een geestelijk liefde jegens Hem over wiens lichamelijke ontvangenis zij zich verheugde.
Terecht kan zij in Jezus, dit is in haar heil, met een bijzondere vreugde juichen boven de andere heiligen, omdat zij wist, dat Hij, die zij al kende als de eeuwige bewerker van het heil, nu door zijn tijdelijke geboorte uit haar zou geboren worden. In zover zou Hij in een en dezelfde persoon toch werkelijk haar Zoon zijn en haar Heer.
Omdat aan mij zijn wonderwerken deed die machtig is, en heilig is zijn Naam. Niets schrijft zij toe aan eigen verdiensten, maar brengt al haar grootheid terug tot een gave van Hem, die volgens zijn wezen machtig en groot is, en die gewoon is om zijn getrouwen van klein en zwak, tot sterk en groot te maken. Heel juist voegt zij eraan toe: En heilig is zijn Naam, om degenen, die haar hoorden, te manen, ja, om allen, tot wie haar woorden zouden doordringen, te leren hun toevlucht te nemen tot het geloof en het aanroepen van zijn Naam, opdat ook zij deelachtig zouden kunnen worden aan de eeuwige heiligheid en het ware heil, naar het profetisch woord: En het zal gebeuren, dat eenieder, die de naam des Heren aanroept, gered zal zijn. Want dit is de Naam, die zij hierboven bedoelt: Van vreugde juicht mijn geest in God, mijn Redder.
Daarom is het in de heilige Kerk tot die prachtige en zeer heilzame gewoonte geworden, dat haar lofzang dagelijks in de Vespers door allen wordt gezongen, zodat daardoor de zielen der gelovigen zeer dikwijls door de herinnering aan de Menswording van de Heer tot gevoelens van godsvrucht worden opgewekt, en de veelvuldig overdachte voorbeelden van die Moeder Gods hen zouden bevestigen in duurzame deugden. En men besloot, dat dit heel geschikt bij de Vespers zou geschieden, opdat namelijk onze geest, vermoeid door het dagwerk en verstrooid door allerlei gedachten, zich tegen de tijd van rust op het ene van haar overweging zou kunnen concentreren.

Uit de Homilieën van de H. Beda de Eerbiedwaardige, priester.
 (Lib. 1, 4: CCL 122, 25-26. 30)