woensdag 11 mei 2022

Van onze pastoor: bidden kan ook buiten de Kerk ... op voorspraak van de ijsheiligen

De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint... - Bloemisterij ...

Per slot van rekening hoef niet per sé in de kerk te bidden: je kun immers overal bidden. Mensen gebruiken deze uitspraak meestal als alibi om niet meer naar de kerk te hoeven gaan, maar nu dat niet meer kan en mag, is het ineens geen alibi meer, maar eerder een dringende uitnodiging om er des te meer werk van te maken, van Jezus’ uitnodiging om altijd te bidden en daarin niet te versagen (Luc.18,1). En dat niet alleen tot welzijn van onszelf, maar ook van onze Kerk in het algemeen, ja zelfs tot lof en eer van Gods Naam!

IJsheiligen
Vandaag (11 mei) is de eerste der zogenaamde IJsheiligen, de heilige Mamertus, morgen (12 mei) gevolgd door het H. Pancratius, overmorgen (13 mei) door de H. Servatius en op 14 mei tenslotte de H. Bonifatius, maar dan niet die in 754 in Dokkum werd vermoord, maar zijn naamgenoot, de Romeinse martelaar die in Tarsus gedood werd tijdens de christenvervolging onder keizer Diocletianus (307). In Duitsland telt men ook nog de H. Sophia van Rome (15 mei) tot de ijsheiligen. De eerste berichten over deze “strenge heren” dateren van rond het jaar 1000. Zij ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar. Abrupte veranderingen in temperatuur, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter. Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Omstreeks deze tijd komt in West-Europa nogal eens een schade brengende nachtvorst voor. Hij begint meestal rond 7 mei met een koude noordenwind. Na deze dagen komt er in onze streken geen nachtvorst meer voor (“Wereld Feesten Almanak”).
Misschien dat de IJheiligen ons ook in deze tijd van (corona-)crisis van dienst kunnen zijn. Ze kunnen ons namelijk helpen om tegen de achtergrond van de ‘versoepelingen van de coronamaatregelen’ toch niet al te hard van stapel te lopen: wie ‘de bloemetjes te vroeg buiten zet’ kan wel eens op de koffie komen …