zaterdag 16 april 2022

Priorij Thabor Beeld Verrezen Christus van Piet Gerrits 1878-1957 in de Paastijd in onze refter



Piet Gerrits, Nederlands beeldhouwer, boekbandontwerper en schilder, kreeg zijn opleiding in de ateliers van architect Pierre Cuijpers in Roermond en op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Vanaf 1905 was Gerrits lid van De Violier, een kunstkring in met name Amsterdam, die probeerde om de katholieke cultuur op te wekken. Tijdens zijn eerste reis naar het Heilig Land leerde hij kapelaan Arnold Suys en de architect Jan Stuyt kennen. Met hen zou hij intensief samenwerken om het project Heilig Landstichting, een Nederlands en Europees devotiepark, tot stand te brengen.

In de periode 1906-1911 verbleef hij in Palestina en Over-Jordanië, onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Gerrits decoreerde hier diverse kerken, soms in samenwerking met Willibrord Verkade. Hij bestudeerde de levenswijze van de bedoeïenen en leefde voor langere tijd met hen samen.

Nadat Gerrits terugkeerde van een bezoek aan het Heilig Land was hij vanaf 1912 verbonden aan de Heilig Land Stichting bij het latere dorpje Heilig Landstichting. Vanaf 1917 was hij conservator en artistiek adviseur en hield zich bezig met de inrichting van het terrein en ontwierp de verschillende gebouwen, beelden en reliëfs. In dit park werden momenten van het leven van Jezus nagebouwd en uitgebeeld. Gerrits liet veel facetten terugkomen van zijn bezoek aan het Midden-Oosten. Zo inspireerde hij Nazareth, in het huidige museumpark Orientalis Beth Juda genaamd, op Al Husn in Jordanië.

In de periode tussen de twee Wereldoorlogen werkte hij nauw samen met de kanunnikessen van het H. Graf die op de H. Landstichting een klooster hadden en die ook onder leiding van Moeder M. Jozefa c.r.s.s. in samenwerking met prof. dr. Titus Brandsma o.carm een vormingsinstituut voorbereidden voor vrouwelijke studenten en jong volwassen vrouwen.

In de Priorij bevindt zich ook een schilderij van Piet Gerrits, voorstellende de kruiswegstatie “Simon van Cyrene die met zijn zoontjes Alexander en Rufus Christus het kruis helpt dragen”.