woensdag 27 april 2022

27 april Nederlandse Kerkprovincie Gedachtenis van de H. Petrus Canisius [1521-1597]


Martyrologium Romanum
De gedachtenis van de heilige Petrus Canisius [1521-1597], priester en kerkleraar, die werd geboren te Nijmegen, intrad in de Sociëteit van Jezus en naar Duitsland werd gezonden. Vele jaren zette hij zich krachtig in voor de bescherming van het katholieke geloof, dat hij bevestigde door zijn prediking en zijn geschriften, waaronder de beroemde ‘Catechismus’. Te Fribourg in Zwitserland ontsliep hij in vrede na al zijn inspanningen.
*****
De Catechismus van Petrus Canisius [Summa Doctrinae Christianae] 1555, is beroemd: en kende, vertaald in vele talen, zeer vele uitgaven. Het was een eenvoudig vraag- en antwoordenboekje over het katholiek geloof dat meer dan duizend herdrukken kende in meer dan 25 talen en daarmee een van de meest herdrukte boeken in de Nederlandse geschiedenis is. Tot halverwege de 20e eeuw werd het in scholen en in parochies gebruikt.
Zalig verklaard in 1864, werd hij op 21 mei 1925 heilig verklaard door paus Pius XI die hem tevens tot kerkleraar uitriep. Op de postconciliaire Romeinse kalender staat zijn gedachtenis op 21 december genoteerd, maar in Nederland en Duitsland op 27 april, volgens de heiligenkalender van vóór Vaticanum II.
Aan de H. Petrus Canisius wordt doorgaans het trigram IHS toegeschreven, dat op twee manieren wordt geduid:
In Hoc Signo...(altijd met een afbeelding van het kruis erbij): "In dit teken...(zul je overwinnen)"
of
Iesus Hominum Salvator: "Jezus, Redder van de mensen”.

Kanunnikessen van het Heilig Graf Sint Odiliënberg

Bij de plechtige professie [voor het leven] is het ook in onze Orde [Kanunnikessen van het H.Graf] gebruik dat als een van de professie-attributen een ring wordt overgereikt.
De Ring wordt gezegend met het volgende gebed:

God van licht en leven,
Zegen deze ring, die zij zal dragen
tot teken van haar volledige toewijding aan U.
Help haar,
door de verdiensten van de Verrezen Heeren in de kracht van de Heilige Geestaan haar professie trouw te blijven.

Terwijl de ring wordt overgereikt wordt de antifoon gezongen:
Annulo suo subarrhavit me, Dominus meus Iesus Christus,

et tamquam sponsam decoravit me corona.

[Mijn Heer Jezus Christus heeft mij met zijn ring gebonden,
en als zijn bruid heeft Hij mij gekroond]
Deze ring draagt – wellicht onder invloed van de Jezuieten in de 17e-18e eeuw  - het trigram I H S zoals de foto laat zien. Erboven het dubbele kruis van de H.Graforde en eronder de drie nagels die verwijzen naar de nagels waarmee Christus is gekruisigd.