woensdag 27 april 2022

27 april: H. Petrus Canisius en H. Simeon

Martyrologium Romanum

 27 april: Nederlandse kerkprovincie:


De gedachtenis van de heilige Petrus Canisius [1521-1597], priester en kerkleraar, die werd geboren te Nijmegen, intrad in de Sociëteit van Jezus en naar Duitsland werd gezonden. Vele jaren zette hij zich krachtig in voor de bescherming van het katholieke geloof, dat hij bevestigde door zijn prediking en zijn geschriften, waaronder de beroemde ‘Catechismus’. Te Fribourg in Zwitserland ontsliep hij in vrede na al zijn inspanningen.

Dezelfde dag:
Latijnse Patriarchaat Jeruzalem en in de preconciliaire kalenders van de Orde van het H.Graf

 Te Jeruzalem gedenkdag van de heilige Simeon, bisschop en martelaar, die volgens de overlevering een zoon was van Cleophas en een bloedverwant van de Heiland en die te Jeruzalem als opvolger van Jacobus, de broeder van de Heer, tot bisschop werd gewijd. Tijdens de vervolging onder keizer Trajanus werd hij veelvuldig gefolterd en als oude man werd hij aan het kruis gekroond met het martelaarschap.

Eusebius van Cæsarea [ca 260-340], bisschop, exegeet en geschiedschrijver spreekt in zijn”Historia Ecclesiastica” over het episcopaat en het martelaarschap van de tweede bisschop van de christelijke gemeente van Jeruzalem (PG 20, 246-247).