vrijdag 19 november 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Hebdomada XXXIII per annum Feria VI Mysterium Christi in nobis et in Ecclesia. Het mysterie van Christus in ons en in de Kerk.


   Ad Officium lectionis 



Lectio altera

Ex Tractátu sancti Ioánnis Eudes presbýteri De regno Iesu
(Pars 3, 4: Opera omnia 1, 310-312)

Tweede lezing
Uit het tractaat over ‘Het Rijk van Jezus’, van de H. Johannes Eudes
(Pars 3, 4: Opera omnia 1, 310-312)

Het mysterie van Christus in ons en in de Kerk

Wij moeten de stadia van het leven en de mysteriën van Christus aandachtig volgen en in onszelf vervullen; Hem dikwijls bidden, dat Hij die mysteriën in ons en in heel zijn Kerk voltooit en tot vervulling brengt.

Want de mysteriën van Jezus zijn nog niet geheel voltooid en vervuld. Deze toch zijn wel zo in de persoon van Jezus zelf, maar niet in ons, die zijn ledematen zijn, noch in de Kerk, die zijn mystiek Lichaam is. Want Gods Zoon heeft het plan zijn mysteriën aan ons mee te delen, ze in ons en in heel zijn Kerk op een of andere wijze te ontwikkelen en voort te zetten, zowel door zijn genaden, die Hij ons wil schenken alsook door de vruchten, die Hij door deze mysteriën in ons wil bewerken. Op die wijze wil Hij die mysteriën in ons tot voltooiing brengen.

Daarom zegt de heilige Paulus, dat Christus zijn volheid bereikt in zijn Kerk en wij allen bijdragen tot zijn opbouw en tot de gehele omvang van zijn volheid, namelijk tot de mystieke volheid, die Hij in zijn mystieke Lichaam bezit, en die pas op de dag van het oordeel haar volheid bereikt. Maar elders zegt dezelfde apostel, dat Hij aanvult in zijn vlees, wat er ontbreekt aan het lijden van Christus.

Aldus besloot de Zoon Gods alle stadia in zijn leven en zijn mysteriën in ons tot vervulling te brengen. In ons wil Hij het mysterie voltooien van zijn menswording, zijn geboorte, zijn verborgen leven, wanneer Hij zich in ons vormt en in onze zielen herboren wordt door de heilige Sacramenten van het Doopsel en goddelijke Eucharistie. Zo bewerkt Hij, dat wij een geestelijke en inwendig leven leiden, dat is verborgen met Hem in God.

Maar het mysterie van zijn Lijden, van zijn dood en verrijzenis intendeert Hij in ons te bewerken, omdat Hij bewerkstelligt dat wij met Hem en in Hem lijden, sterven en verrijzen. In ons tenslotte wil Hij in vervulling doen gaan de staat van glorievol en onsterfelijk leven, wanneer Hij zal bewerken, dat wij met Hem en in Hem het glorievol en eeuwig leven leiden en zijn overige mysteriën in ons en in zijn Kerk tot vervulling brengen, door deze aan ons mee te willen delen en ons er deelachtig aan te willen maken, en in ons te willen voortzetten en verspreiden.

Zo zullen de mysteriën van Christus niet geheel vervuld zijn vóór het einde van die tijd, die Hij zelf heeft vastgesteld voor de voltooiing van zijn mysteriën in ons en in de Kerk, namelijk vóór het einde van de wereld.