zaterdag 6 november 2021

6 november Alle heilige verkondigers van het geloof in onze streken

Wiro, Plechelmus en Otgerus
glas-in-lood raam kathedraal Roermond
Daags vóór het hoogfeest van Sint Willibrord viert de Nederlandse kerkprovincie allen die vóór of na of met hem het geloof in deze streken hebben verkondigd en sindsdien als Heiligen worden vereerd.

Zeer velen van hen waren Angelsaksische missionarissen, nl. vóór Willibrord: Wigbert en Wilfried; ten tijde van Willibrord: zijn metgezellen en zijn latere helpers (Adelbert, Engelmund, de twee Ewalden, Swiebert, Werenfried, alsmede Bonifatius); na Willibrord: Lebuinus, Marcelinus, Willhad, Wiro, Plechelmus en Otger.

Anderen waren afkomstig uit onze eigen streken, zoals Lambertus, Ludger en Odulfus. Weer anderen, Servatius, kwamen van elders; veelal waren dit Frankische missionarissen, die vanuit het zuiden ons land bereikten, zoals Acharius, Amandus, Eligius, Gangulfus, Hubertus en Wulfram.

Met de dankbare herdenking van al deze getuigen van de Heer willen ij God zelf eren, die door hen het licht van het geloof in ons hart heeft ontstoken en ons onder zijn uitverkoren volk heeft opgenomen.

Almachtige en barmhartige God, door de prediking van de heiligen die Gij tot onze voorouders hebt gezonden, hebt Gij hun het licht van het geloof geschonken. Wij bidden U: laat ons Christus’ naam met ere dragen en steeds met daden getuigen van het geloof dat wij belijden. Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon, die met U leeft en heerst in de eenheid van de heilige Geest, God, door de eeuwen der eeuwen.
Amen.