zaterdag 6 november 2021

Wat bewoog Sint Willibrord (658-739) om huis, haard en klooster te verlaten?

Wat bewoog Willibrord om het klooster Ripon  in Noord-Umbrië waar hij als oblaat in zijn kinderjaren werd gevormd in de benedictijnse spiritualiteit en na het afleggen van zijn professie deel uitmaakte van de monniken aldaar zich naar het klooster Rathmelsigi in Ierland te begeven?
Waren het de aantrekkingskracht en de roem van de Angelsaksische abt Egbert van Rathmelsigi die als asceet en geleerde bij zijn leven reeds heilig werd genoemd? In dit klooster dat zich met de Romeinse tradities had verbonden, bekend stond om ijverige studie in de goddelijke dingen en grote interesse voor het missioneringswerk, werd Willibrord  in 688 op de leeftijd van dertig jaar priester gewijd.

Een eerste poging van Egbert om zijn lievelingsplan, Friesland voor Christus te veroveren, was rond 687 mislukt, doordat Radboud, de koning der Friezen, de evangelisatieopdracht van de monnik  Wigbert die in Zeeland landde, over heel de linie afremde.

Egbert gaf echter de hoop niet op het volk aan de Noordzee naar het licht van het christelijk geloof te voeren. In een nieuwe poging stuurde hij Willibrord die zijn volledig vertrouwen genoot, met elf krachtige metgezellen die in de late herfst van 690 in Katwijk – of volgens een andere traditie te Gravelines in Frans-Vlaanderen – aanlegden. 

De stam van de Friezen woonde destijds langs de zeekust in een gebied van de Beneden-Schelde tot aan de Weser in Duitsland. Dit volk, dat bekend stond als een barbaars, maar dapper volk dat zijn vrijheid hartstochtelijk liefhad, was nog niet beroerd door het christelijk geloof. In hun religie,  hulpeloos en uitzichtloos overheerst door volledige afhankelijkheid van afgoden, zagen zij in boom en struik, in stroom en bron, in berg en rots, in storm en wind, - overal goden en geesten die gunstig gestemd moesten worden.

Het kersteningswerk van Willibrord en de zijnen bereikte een welhaast Europese omvang: zijn apostolisch leven verbond volkeren over hun grenzen heen door het levenbrengende Kruis van Christus.

Maar wat bewoog deze geprofeste monnik die tot zijn 33e jaar in de gewijde kloosterlijke stilte een leven van contemplatie leidde en die ook na een lang leven, getekend door zwoegende arbeid, risico’s  en strijd zijn monnikenideaal vast verankerd in zijn ziel droeg?

Het antwoord wordt gevonden in de teksten van het getijdengebed en in de lezingen van het misformulier van het feest van vandaag. De liturgie is immers de eredienst waarin wij met de Kerk een antwoord geven op het heil ons zonder verdienste toebedeeld in de mysteries van het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus.

De liefde van Christus liet hem geen rust (cf 2 Kor 5,14), hij deed door zijn woord en door de toediening van het Doopsel de volkeren “herboren worden tot een leven van hoop door de opstanding van Jezus Christus uit de dood en stelde daarmee een onvergankelijke erfenis in de hemel” in het vooruitzicht (cf 1 Petr 1,4). “Met het laaiende vuur van het geloof in zijn hart verspreidde hij het licht van het Evangelie onder de volken die door ongeloof waren verblind” (Antifoon van de Sext), en deed “voor het dorstende volk de bron van het water des levens ontspringen in een dorre vlakte” (Ant.Terts).

“Hij bracht daarmee de volkeren onder het zachte juk van Christus” (vgl. antifoon 2 Lezingendienst) en zelf “Groeiend als een Libanon-ceder, breidde hij het aantal van zijn kinderen uit, die hij als een liefdevolle vader door zijn voorspraak blijft helpen”(Ant. 3 Lezingendienst).

 “Zijn voeten waren die van een vreugdebode, die vrede meldde, goed nieuws verkondigde, die heil kwam melden over alle grenzen der aarde” (cf 1e lezing Misformulier Jes 52, 7.10), “aan wiens geloof: Jezus Christus is dezelfde, gisteren, vandaag en in eeuwigheid, wij een voorbeeld kunnen nemen”(cf 2e lezing Hebr 13,7-8). Zo is de heilige Willibrord “gegaan en heeft alle volkeren tot leerlingen van Christus gemaakt en hen geleerd te onderhouden wat Hij heeft bevolen”(cf Evangelielezing Mt 28, 19-20)

Heilige Willibrord, bevestig ons door uw voorspraak in de waarheid van het christelijke geloof!