donderdag 18 november 2021

18 november Kerkwijding van de basilieken van de HH. Petrus en Paulus


Het kerkelijk jaar loopt ten einde.
De lezingen van vandaag, 2 Makk 7,1.20-31 en met name Luc 19,11-28 over de opdracht goede zaken te doen met de toevertrouwde ponden, , nodigen ons uit na te denken of wij de ontvangen gaven goed hebben gebruikt; of wij deze  voor eigen voordeel hebben aangewend of ten behoeve van anderen.
De Apostelen Petrus en Paulus hebben het laatste gedaan tot de uiterste conseqentie toe: zij hebben hun leven gegeven in een totale overgave aan Christus. Een overgave waarbij zij  niet bang waren voor gevaren, moeilijkheden en vervolging. Voor beiden geldt het woord van de apostel Paulus:  "Want ik ben mij bewust: Noch de dood, noch het leven, noch engelen, noch boze geesten, noch wat is noch wat zal zijn, en geen macht in de hoge of in de diepte, noch enig wezen in het heelal zal onskunnen scheiden van de liefde Gods, die is in Christus Jezus onze Heer" (Rom 8, 38-39).
Veel vermag in de ogen van de Heer het leven van zijn getrouwen, en geen enkele gruweldaad kan hun toewijding aan Christus die is gefundeerd in het mysterie van het Kruis, te niet doen.
Daarom hebben gelovigen de eeuwen door gepelgrimeerd naar de graven van de Apostelen waarboven kerken werden opgericht.
Gaan wij na of wij onze gaven goed gebruiken.

Moge God ons de tijd daartoe geven.