dinsdag 1 maart 2022

Woensdag begint de heilige vastentijd

Op Aswoensdag beginnen wij aan de heilige vastentijd, een tijd waarin wij ons op de ontvangst van de Verlossing door Christus voorbereiden. Ieder van ons moet zich openen om de verlossingsdaad die Christus voor Zijn heilige Kerk mogelijk heeft gemaakt, ook in zijn persoonlijk leven te ontvangen. Daarom beoefent de gehele Kerk het vasten: om alles wat in de weg staat aan Gods heilige Wil te verwijderen uit ons leven.

De vasten begint op Aswoensdag en duurt tot en met Paaszaterdag. Het kerkelijk wetboek schrijft de volgende verplichte oefeningen voor: Aswoensdag en Goede Vrijdag zijn vasten- en onthoudingsdagen, waaraan katholieken tussen 14 en 65 jaar zijn gehouden. Voor katholieken die buiten deze leeftijdscategorie vallen, geldt niet de verplichting om te vasten, maar wel die tot onthouding. Het niet onderhouden van regels met betrekking tot vasten en onthouding is zonde en dus biechtmaterie.

Canon 1251 bepaalt:
Onthouding van het eten van vlees of van een ander voedsel volgens de voorschriften van de bisschoppenconferentie, dient onderhouden te worden op elke vrijdag van het jaar, tenzij deze met een dag vermeld onder de feestdagen samenvalt; onthouding echter samen met vasten op Aswoendag en op de Vrijdag van het Lijden en de Dood van Onze Heer Jezus Christus.

Canon 1253 bepaalt:
De bisschoppenconferentie kan het onderhouden van vasten en onthouding nader bepalen en ook andere vormen van boete, vooral liefdewerken en oefeningen van vroomheid, geheel of gedeeltelijk in de plaats van vasten en onthouding stellen.

Besluit Nederlandse bisschoppenconferentie van 31 januari 1989:
"Wij bepalen dat Aswoensdag en Goede Vrijdag dagen van verplichte vasten en onthouding in spijs en drank zijn en dat verder het bepalen van de wijze van de beoefening van boete en onthouding aan het eigen geweten en initiatief van de gelovigen wordt overgelaten. Aan de plicht tot vasten in de Veertigdagentijd en tot onthouding op de vrijdagen kan worden voldaan, door zich in eten en drinken, in roken of in andere genoegens duidelijk te beperken. Het geld, dat hiermee wordt uitgespaard, kan bestemd worden voor de naasten die honger lijden of anderszins gebrek lijden. Het is voorts passend, dat men zich in de Veertigdagentijd meer dan anders wijdt aan werken van christelijke naastenliefde en met meer toeleg het Woord van God leest."

Dit artikel is met toestemming van en onder dankzegging aan Pater  M. Kromann Knudsen FSSP voor een groot gedeelte ontleend aan een artikel van zijn hand verschenen op de website van de Sint Agneskerk in Amsterdam.