maandag 2 augustus 2021

“Mille, mille grazie” voor zoveel hulp bij het redden van onze Kloosterbibliotheek - met kleine reportage








De uitdrukking “Mille grazie” wordt in het Italiaans gebruikt wanneer sprake is van hele grote dankbaarheid: “duizend maal dank! Minstens zovele malen willen wij al degenen danken die op zaterdag 17 juli en de dagen erna ons op welke wijze dan ook hebben geholpen bij de overstroming van onze bibliotheek.

We werden in negatieve zin verrast door de overstroming van de Sint Jozefbouw (uit 1978)   vanaf de achterzijde, via de tuinen en het Hoosdener Broek, dat enerzijds vanuit de Roer via het laagste punt van het Kerkplein en anderzijds vanuit de plotsklaps niet meer zo dode arm van de Roer aan de zijde Aan de Berg in hoog tempo kolkend volstroomde alsof we aan een waterval woonden. 

Zaterdagmiddag ontdekten we dat vermoedelijk ook door aardbevingsschade op de begane grond het water 10 cm hoog stond waarbij het water bleef stijgen. Daar is onze grote bibliotheek, met vele tienduizenden boeken op terrein van theologie, liturgie, kerkmuziek (Gregoriaans), algemene, kerk- en streekgeschiedenis met schatten aan kennis, waaruit veelvuldig wordt geput. Al snel hadden we duizenden emmers weggehoosd, maar dat was niet merkbaar. Met aarzeling of natte boeken tijdens een ramp wel voldoende reden waren om de brandweer te bellen, legden we de vraag toch voor en tegelijkertijd vroegen we op facebook en twitter om hulp. En toen gebeurde het: vanuit drie plaatsen kwamen met drie auto’s brandweerlieden uit Noord- en Midden-Limburg, vanaf het Kerkplein en elders uit het dorp stroomden de mensen toe, vaak mensen die we nooit eerder hadden gezien of gesproken. Onder leiding van de brandweer werd een ketting van minstens 50 mensen gevormd waarbij in enkele uren de duizenden boeken van de onderste twee planken werd overgebracht naar een niveau hoger, neergelegd op tafels in de eetzaal. De brandweer pompte ook de bibliotheek leeg. Vanuit heel Nederland boden mensen aan te komen helpen en om pompen te brengen.

Daag daarna, op zondag. bleek tot onze grote schrik dat de bibliotheek door de hoge stand van het grondwater weer vol stond, ook al daalde inmiddels de Roer. Weer deden we oproepen om pompen en om hulp want er moesten nog meer boeken naar boven. Spoedig waren er zes pompen en waterzuigers en minstens 20 helpers van buiten. Daags daarna kregen we ook hulp van de campings in Herkenbosch en Melick. Onze huisaannemer herstelde met een ploeg van twee man  de schade aan de fundamenten, een groep van catechesemoeders en kinderen dweilde alles goed schoon en daarna begon het handmatig controleren van de boeken op vocht en het herordenen naar de indeling van de kasten, terwijl eerst met bouwdrogers maar daarna op natuurlijke wijze de bibliotheek moet drogen. Ook daarbij staken vele vrijwilligers een helpende hand toe.

We zijn in positieve zin nog veel meer verrast, zeg maar verbijsterd, door alle hulp en medeleven die we hebben mogen ondervinden om te beginnen van de brandweer in Roerdalen en daarbuiten, onze burgemeester, de locoburgemeester en  anderen binnen de gemeente Roerdalen, onze Pastoor, vele bewoners van het Kerkplein en elders in Sint-Odilienberg en ver daarbuiten tot in Volendam aan toe.

Ook op deze plaats willen wij U allen van harte zeer bedanken, zonder U was een groot deel van onze Bibliotheek ernstig beschadigd waarbij het de vraag is wat nog zou kunnen worden hersteld, nog daargelaten de financieirng van de kosten. 

Van onze kant bevestigen wij U graag dat we dagelijks voor U en de Uwen bidden en Uw intenties en belangen bij Onze Lieve Heer aanbevelen. Hebt U een persoonlijk intentie dan nemen wij die ook graag mee in ons gebed (gebedsgroep@kerkberg.nl of via de brievenbus, kan ook anoniem). U was er toen wij in nood waren, wederkerig zijn wij dat ook graag voor U uiteraard voorzover dat binnen ons vermogen ligt.

Mille, mille grazie!

Priorin en medezusters Kanunnikessen van het Heilig Graf -Priorij Thabor