dinsdag 10 augustus 2021

11 augustus Heilige Clara van Assisi 1193 (1194) – 11 augustus 1253

Heilige Clara, kuisheid – gehoorzaamheid – armoede
Met een vastberaden wil tot radicaliteit was Clara haar leven voor God begonnen. Zij vergde zoveel van zichzelf dat Franciscus ingreep en aan de ijver van haar boetedoeningen duidelijke grenzen stelde. Van haar zusters verlangde zij niet dezelfde strengheid, maar spoorde hen veeleer aan tot behoedzaamheid bij het doen van boete.
Letterlijk tot aan haar dood heeft zij gevochten opdat men haar en haar zusters de Franciscaanse Regel van armoede zou toestaan. Zij kon slechts bereiken dat zij van paus Innocentius III het privilege van de serafijnse armoede ontving. Zij kon door niemand worden gedwongen bezittingen aan te nemen.
Van ongeveer 1224 tot aan haar dood in 1253 was Clara meestal ziek en bedlegerig. Niettemin bestuurde zij haar zusters met moederlijke zorg en leidde haar klooster met bewonderenswaardige energie door alle moeilijkheden heen.
Op 9 augustus 1253, twee dagen voor haar dood, bekrachtigde paus Innocentius IV eindelijk de Clarissenregel die zij had voorgelegd; op 10 augustus hield zij het document in haar handen. Het was het uur van haar grootste vreugde. Toen men haar op 12 augustus bijzette, gaf men haar dit document van haar onwankelbare trouw aan de armoede mee in het graf als teken van haar grootse overwinning.

Assisi – Basiliek Santa Chiara – Crypte


Ontleend aan Prelaat Prof. Dr. Georg May