zondag 15 augustus 2021

16 augustus H. Stefanus, koning van Hongarije

Stefanus I de Heilige werd in 1000 de eerste koning van Hongarije. Hij wordt sinds 1083 als heilige vereerd. Zijn huwelijk met Gisela van Beieren werd gezegend met twee zonen Imre van Hongarije en Otto. Hij overleed op 15 augustus 1038.
In het Goddelijk Officie / Getijdengebed wordt vandaag een passage gelezen uit de Raadgevingen van Koning Stefanus aan zijn zoon Imre. 


Initiaalversiering uit de Chronica Illustrata hungara, XVe eeuw
Stefanus I de heilige, [Esztergom ca 970 + 15 augustus 1038 aldaar], de eerste koning van Hongarije uit het Huis der Arpaden, werd in 1000 gekroond met een door paus Sylvester II geschonken kroon en in 1083 samen met zijn in 1031 overleden zoon Imre heilig verklaard door paus Gregorius VII.
Oorspronkelijk  Vajk geheten, zoon van fejedelem Géza, ontving hij in 974 bij de door bisschop Pilgrim van Passau bediende doop de naam Stefanus (István). In 997 volgde hij zijn vader als  fejedelem op. Hij brak het verzet der heidense stamhoofden Kopány, Ajtony en Gyula. Hun bezittingen werden aan zijn domeinen toegevoegd. Met gebruikmaking van deels reeds aanwezige organisatievormen van Frankische en Slavische origine verdeelde hij zijn bezit in 42 komitaten.
Tegelijkertijd werkte hij aan de uitbouw van de Kerk door de instelling van twee aartsbisdommen (Esztergom en Kalosca), acht bisdommen en door de stichting van kloosters.

Onder de initiaal staat de (hier niet zichtbare tekst): Sanctus autem Rex Stephanus iam pridem in adolescentia sua contra Cupam ducem fortem. (De heilige koning Stefanus [streed] reeds in zijn vroege jeugd tegen de aanvoerder Kapány)
Uit: M.H. Scharlemann, Stephen, a singular Saint, (1968)
Dubbel rode kruis
De koningen van Hongarije voeren sedert koning Andreas II (1205-7 mrt 1235) het dubbele rode kruis in hun wapen (1). Andreas II, zoon van Bela II, (1) huwelijk met Gertrud van Andechs, werd vanwege zijn tocht naar Palestina (1217) Hierosolymitanus (de Jeruzalemmer) genoemd. Hij begunstigde de vestiging van de Ridders der Duitse orde in Siebenbürgen als bolwerk tegen de heidense Cumanen, en legde de grondslag voor een hechte staatsorde in Hongarije middels de Bulla Aurea, 1222. Hij was de vader van de H. Elisabeth van Thüringen (2).
(1)    Lexikon für Theologie und Kirche, 2. Aufl., Band 6, Herder-Verlag, Freiburg, 1943, kol. 243
(2)    Idem, Band 1, kol. 419