zaterdag 14 augustus 2021

Benedictus XVI over Maria Ten Hemel opgenomen



In het Evangelie van het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming maakt Lukas aan de hand van verschillende verwijzingen duidelijk (Lk 1,39-56) dat Maria de ware Ark van het Verbond is, dat het mysterie van de Tempel - het wonen van God hier op aarde – zich in Maria vervult. God woont werkelijk in Maria, komt in haar tegenwoordig op de aarde. Maria wordt de “Tent van God”… De heilige Augustinus zegt: “Nog voordat zij de Heer in haar lichaam ontving, had zij Hem reeds in haar ziel ontvangen”. Zij had voor Hem reeds haar ziel geopend en werd aldus de ware Tempel, waarin God als Mens op deze aarde tegenwoordig kwam. En op deze wijze is in Maria, Gods woning onder de mensen, reeds zijn eeuwige woonplaats voor altijd voorbereid.
Dit is de volledige inhoud van het dogma van de Tenhemelopneming van Maria met ziel en lichaam in de hemelse heerlijkheid, die hier in deze woorden wordt uitgedrukt. Maria is “zalig”, omdat zij – op volmaakte wijze met ziel en lichaam – de woning van de Heer is geworden…
Maria geleidt ons, wijst ons de weg door het leven, toont ons hoe wij zalig worden en de weg naar de hemelse heerlijkheid kunnen vinden.

(Uit de homilie in de parochiekerk van Gastelgandolfo, 15.8.2006)