vrijdag 10 september 2021

Hoorzitting Behoud Cafe Smeets: Bij een kerk hoort een kroeg. Pleitnota van twee omwonenden Gemeente Roerdalen gebruikt zelf een foto van Cafe Smeets voor de Klein Geluk campagne - Is in Roerdalen sprake van willekeur en cliëntelisme?

 

publicatie gemeente Roerdalen van Cafe Smeets zie https://www.kleingelukuitroerdalen.nl/bezoek-roerdalen/fotogalerij-dorpen_42109/rubriek/sint-odilienberg-in-beeld_4059.html 

Toerisme en recreatie
Roerdalen is een gemeente die toerisme en recreatie hoog in het vaandel heeft staan. Bij toerisme en recreatie horen ook voorzieningen die niet alleen zorgen voor de inwendige mens maar ook bijdragen aan het geluk van de mens, bewoners van de gemeente Roerdalen maar ook de vele toeristen (o.a. wandelaars van het Pieterpad) die dit deel van Midden-Limburg bezoeken. Belangrijke bezienswaardigheden in St. Odiliënberg zijn o.a. de Basiliek, de Cuijpershuizen, het Roerstreekmuseum en Priorij Thabor welke gelegen zijn rondom het Kerkplein nabij het Raadhuisplein. In deze omgeving hoort gewoon een etablissement waar bewoners en toeristen kunnen verpozen en gelukkig zijn, een etablissement zoals Café Smeets.

"Klein geluk uit Roerdalen".
De gemeente Roerdalen wil bijdragen aan geluk van alle mensen in Roerdalen en vertaalt geluk in beleid en nieuwe manieren van werken. De gemeente Roerdalen heeft een gelukscoördinator om deze ontwikkeling te begeleiden. De gemeente wil de randvoorwaarden creëren waarin meer geluk voor meer mensen makkelijker bereikbaar wordt. “Als gemeente willen wij het goede voorbeeld geven als respectvolle en gelijkwaardige gesprekspartner voor onze inwoners en ondernemers.”

Dit is een tekst die wordt vermeld op de website van "Klein geluk uit Roerdalen". Volgens ons voldoet de gemeente Roerdalen nog steeds niet aan deze door haar zelf opgestelde doelstellingen. Verder is onder "Sint Odiliënberg in beeld" ook een hele mooie foto van Café Smeets te zien. Komende vanuit de Raadhuisstraat kijkt men recht op de Basiliek en op Café Smeets met zijn terras in de schaduw van een karakteristieke Acacia. Een dergelijk café met bijbehorend terras draagt bij aan het (door de gemeente Roerdalen gewenste) geluk van bewoners en toeristen. Een dergelijke plek zou de gemeente Roerdalen natuurlijk moeten koesteren.

Principeverzoeken
Het college van burgemeester en wethouders kan ook negatief beslissen op een principeverzoek van een initiatiefnemer / ondernemer. Bijvoorbeeld als een plan afbreuk doet aan de leefbaarheid in een deel van het dorp en niet in de directe omgeving past zoals nu het geval is bij het verbouwen van voormalig Café Smeets tot 6 appartementen. Tevens past dit plan ook niet in het vigerende bestemmingsplan. Het ontbreekt het college in onze ogen aan een visie op het gebruik van het Kerkplein en Raadhuisplein, een gebruik dat bijdraagt aan het geluk van de gehele gemeenschap en niet enkel aan het geluk van een enkeling.

Omgevingsvergunningen
Wij, gewone burgers uit St. Odiliënberg, snappen niet waarom aan dit ingrijpende plan medewerking wordt verleend door een omgevings-vergunning te verstrekken maar dat voor andere, in onze ogen vrij onbeduidende, plannen in de gemeente Roerdalen een omgevings-vergunning wordt geweigerd. Wij kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar de in het recente verleden geweigerde omgevingsvergunningen:
- het vervangen en plaatsen van een tuinhuis met terrasoverkapping (legaliseren). (Reestraat 21, 6075 BP Herkenbosch) ;
- het tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan. (Exgaard 14, 6074 AA Melick) ;
- het schilderen/restaureren van een muur aan een monumentaal pand. (Heinsbergerweg 34, 6074 AD Melick) ;
- het verwijderen van de groenhaag en het plaatsen van een nieuwe erfafscheiding. (Schaapsweg 45a, 6077 CE Sint Odiliënberg) :
- het kappen van een naaldboom. (Bungalowpark Rothenbach 16, 6063 NM Vlodrop) ;
Hadden de aanvragers van deze vergunningen niet zo'n goede ingang bij de gemeente Roerdalen dan de aanvrager van het plan voor de bouw van 6 appartementen in het pand van voormalig Café Smeets?

Cliëntelisme
Soms hebben wij ook het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten en dat bepaalde aanvragers altijd alles gedaan krijgen van de gemeente Roerdalen en dat andere aanvragers nul op het rekest krijgen. Of als de aanvragers de betreffende wethouder goed kennen dat het dan ook eenvoudiger is om op een zo eenvoudige (lees : snelle) manier een omgevingsvergunning te verkrijgen door op informele wijze het gesprek aan te gaan. Het is algemeen bekend dat de aanvrager en wethouder Cuijpers elkaar al heel lang zeer goed kennen.

Draagvlak
Er is een heel groot draagvlak voor het behoud van voormalig Café Smeets bij inwoners van St. Odiliënberg, bij inwoners van de rest van de gemeente Roerdalen en zelfs bij mensen van ver buiten de provincie en zelfs vanuit het buitenland. De petitie getiteld " "Geluksplek" café Smeets mag niet verdwijnen ! " werd meer dan 1250 keer ondertekend. Zie hiervoor de website: http:\\www.en-plein-public.nl

Om het voormalig Café Smeets her te bestemmen tot een pand voorzien van 6 appartementen is in de buurt geen draagvlak en alleen daarom al zou de gemeente niet moeten meewerken aan dit ook in kwalitatief zeer slecht plan waar niemand gelukkig van wordt!

Wij verzoeken de commissie onze bezwaren gegrond te verklaren en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen te adviseren om aan het plan absoluut geen medewerking te verlenen en om de verleende omgevingsvergunning in te trekken en te vernietigen.