woensdag 8 september 2021

Voorinschrijving geopend voor ons nieuwe boek: "Sint Odiliavloed 2021 - Kroniek van een klooster midden in het water"

 


hoogste waterstand 

Titel boek:  "Sint Odiliavloed 2021 - Kroniek van een klooster midden in het water"

Auteur: Kanunnikessen H. Graf Priorij Thabor, redactie: Zr. M. Johanna crss (Erica Schruer)

Verschijningsdatum: november 2021 voorzover overige werk het toelaat, anders wat later

Formaat: A5  - softcover

Omvang: 160 pagina’s met vele foto’s

Winkelprijs: 17,50, voorintekenprijs 15,00.

In juli 2021 trad de doorgaans zo lieflijke rivier de Roer  op historisch ongekende wijze buiten haar oevers. Beschouwd naar de ervaring lagen de gebouwen van de Priorij Thabor ruim boven de waterspiegel, maar resultaten uit het verleden boden ook hier geen garantie voor de toekomst. De gemeente Roerdalen vaardigde op vrijdag 16 juli om 06.09u een evacuatie-oproep uit die ook gold voor de omgeving van het klooster. Daarna ontwikkelde zich in de uren die volgden een ongekend tafereel. De Roer werd een wilde, brede rivier die aan de voorzijde ver buiten haar oevers trad aan de voet van de Kerkberg kwam te staan. Het water van de Roer stroomde over de laagste punten tussen de huizen aan het Kerkplein en de naast het klooster lopende normaal droge arm van de Roer. Het achter het klooster gelegen Hoosdener Broek met aangrenzende weilanden kwam volledig onder water te staan en werd een kolkende binnenzee. Het klooster was aan alle kanten ingesloten door water. Zaterdag 17 juli bleek rond het middaguur dat de nooddijk het niet hield en de op de begane grond van de Jozefbouw gelegen de Kloosterbibliotheek langzaam onder water liep.

In heroïsche samenwerking tussen brandweer, vrijwilligers uit de omgeving en de zusters werden de boeken van de onderste twee planken op vier achtereen volgende dagen naar een hogere verdieping overgebracht waarna de scheuren in het gebouw voorlopig konden worden hersteld in afwachting van een definitieve oplossing.

Dit boek vertelt het verhaal van de zusters over de dramatische gebeurtenissen van 15 – 22 juli 2021, hun roeping tot leven als kloosterling in clausuur,  de Orde van het Heilig Graf en de bewogen geschiedenis  van de Berg aan de Roer,  thans geheten Sint Odiliënberg, waar het water enerzijds een bron van leven is maar anderzijds af en toe dreigende gestalten aanneemt.

Wie dit boek heeft gelezen kan zich een beeld vormen van het leven van de zusters, het klooster en zijn rijke geschiedenis en weet hoe ook in een kritieke periode velen elkaar wisten te vinden om de theologisch, liturgisch, kerkhistorisch waardevolle  boeken te redden  en daardoor te tonen dat rampspoed het beste in mensen boven kan brengen om te strijden voor een gemeenschappelijk doel. Het is geschreven om al degenen te eren die in de afgelopen tijden en bijzonder in juli 2021 hun krachten hebben gegeven om het klooster als plaats van ontmoeting van God en mens te bewaren. Daarbij hopen we dat het boek uitnodigt tot bezoek aan ons klooster, want we hebben nog veel meer verhalen te vertellen.

Tijdens de voorinschrijving wordt het boek aangeboden voor € 15,00 (excl. eventuele verzendkosten). Daarna bedraagt de verkoopprijs 17,50. Voorinschrijving uitsluitend via schruer@schruer.nl met Uw naam, postadres en e-mailadres. U ontvangt na verschijning een mededeling om tegen de voorinschrijvingsprijs het boek te kopen. Wij gaan op dit moment uit van een oplage van 150 exemplaren, dus als U zeker wilt weten dat U het boek ontvangt, moet U snel inschrijven. Betaling moet na verschijning vooruit plaatsvinden indien van toepassing inclusief verzendkosten.