woensdag 8 september 2021

De Basiliek staat in De Limburger van vandaag: De lange reis van apostelen Johannes en Jacobus is na 134 jaar ten einde!


Uit de Limburger van vandaag:

Jacobus en Johannes zijn terug waar ze horen. Na 134 jaar kan de basiliek van Sint Odiliënberg eindelijk weer pronken met twee apostelbeelden uit de twaalfde eeuw, behorende tot de oudste Nederlandse beeldhouwwerken.

Al bij de eerste steek met de spade klonk het scherpe geluid van ijzer op steen. Toen in 1878 arbeiders begonnen aan het neerhalen van het ‘Pastorele Huys’ ten behoeve van de renovatie van de basiliek, stuiten ze al snel op twee zandstenen beelden.

...

„Ze horen hier gewoon thuis”, zegt Moeder Pauline. „De beelden hebben hier hun functie gehad in het verleden, niet in Amsterdam. We hebben decennialang gevraagd om terugkeer maar kregen steeds te horen dat dat niet ging. Toen het Rijksmuseum voor jaren dichtging voor een verbouwing, lukte het toch. 

Monumentendagen

De zusters hopen dat de beelden nog meer mensen naar de Kerkberg trekken dan nu al het geval is. Te beginnen op de Open Monumentendagen op 11 en 12 september. De basiliek is dan geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Zie ook deze link voor meer informatie.