Monumenten zijn oude, beschermwaardige zaken doorgaans in stenen. Toch hebben wij op onze Kerkberg waarop vijf rijksmonumenten gelegen zijn, dit jaar op 11 en 12 september twee primeurs die iets belangrijks toevoegen aan de aanwezige schatten van cultureel erfgoed.
1. Na 134 jaar zijn de twee 12e eeuwse Apostelbeelden van de H. Jacobus en Johannes vanuit het Rijksmuseum teruggekeerd naar de Basiliek. In aanloop naar de kerkrestauratie werden deze in 1878 opgegraven, maar in 1887 uit financiële overwegingen verkocht aan het Rijksmuseum Amsterdam. Deze beelden behoorden daar tot de kerncollectie van de Middeleeuwse Kunst. Ze vonden ze dit voorjaar (mei 2021) hun huidige plek in de basiliek, terug op de plaats waar al vanaf de zevende eeuw tot op de dag van vandaag gebeden wordt..
2. Bij deze gelegenheid verschijnt het eerste nummer van een nieuwe brochurereeks “Patrimonium Basiliek HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus Sint Odilienberg”. In de brochure wordt ingegaan op de historie en betekenis van de Apostelbeelden met uitvoerige bibliografie. Gratis verkrijgbaar in de Basiliek op de Monumenten dagen.
Cultureel, religieus erfgoed wordt op de Kerkberg levend in ere gehouden in de gebouwen en de gelovige traditie, sterker nog het maakt deel uit van onze identiteit. Dat willen we graag laten zien en bespreken met iedereen die de Kerkberg bezoekt.
Op de Open Monumenten dagen is de Basiliek open van 11 tot 16 uur.
Voor meer informatie over de Kerkberg zie: Kleine Digitale Gids Kerkberg.