donderdag 21 oktober 2021

Retraitesnipper - Inleiding vandaag paus Johannes Paulus II "Heb geen angst"



22 oktober 2019
Openingswoord H. Eucharistie, vandaag op de gedachtenis van de H. Johannes-Paulus II, paus

Wij vieren vandaag de gedachtenis van de H. Paus Johannes-Paulus II.
“Heb geen angst”, waren zijn eerste woorden op het balkon van de Sint Pieter.
In zijn verkondiging spoorde hij ons aan om de poorten te openen voor de Verlosser.
Hij reisde heel de wereld rond in zijn apostolische ijver om het Evangelie te verkondigen en stelde zijn pontificaat onder de bescherming van Maria, aan wie hij zich geheel had toegewijd: ‘Totus tuus’.
Wij worden aangespoord, zoals hij, de lampen van het geloof brandend te houden. Nu de dagen korter worden, moeten we licht ontsteken om het duister uit ons huis te verdrijven. En dat geldt ook voor de wereld om ons heen.
We hoeven niet bang te zijn al lijkt het duister in de wereld om ons heen zo overheersend. Wij worden uitgenodigd om waakzaam te zijn, zodat het Licht van Christus in ons leven en in de wereld kan blijven schijnen.
De H. Johannes-Paulus is daarin voor ons een voorbeeld geweest in zijn vurige apostolische ijver en zijn bijzondere zorg voor gezinnen, jongeren en zieken.
Oremus
Deus, dives in misericordia, qui beatum Ioannem Paulus, papam, universæ Eccclesiæ tuæ præesse voluisti, præsta, quæsumus, ut, eius institutis edocti, corda nostra salutiferæ gratiæ Christi, unius redemptoris hominis, fidenter aperiamus.
Qui tecum vivit et regnat, in unitate Spiritu Sancti, Deus, per omnia sæcula sæculorum. Amen.
Laat ons bidden
God, rijk aan erbarming, Gij hebt de heilige paus Johannes-Paulus aan het hoofd willen stellen van heel uw Kerk; laat ons, onderricht door zijn leer, vol vertrouwen ons hart openen voor de heilzame genade van Christus, de enige Verlosser van de mens.
Die met U leeft en heerst in de eenheid van de Heilige Geest, God, door de eeuwen der eeuwen. Amen.