vrijdag 15 oktober 2021

15 oktober Heilige Teresia van Jezus, maagd en kerkleraar


Geboren te Avila (Spanje) in 1515, trad Teresia in bij de Karmelitessen. Opmerkelijk was haar voortgang op de weg van de volmaaktheid. Zij werd door God begunstigd met bijzondere openbaringen. Veel had zij te lijden, toen zij zich inzette voor de hervorming van haar orde, doch ongebroken kwam zij alle moeilijkheden te boven. Daarbij was zij een groot schrijfster: haar boeken getuigen van haar wijsheid en religieuze ervaring. Zij stierf in 1582 te Alba de Tormes.

Teresia werd zaligverklaard door paus Paulus V op 24 april 1614, en heiligverklaard door paus Gregorius XV op 12 maart 1622.

Met de H. Catharina van Siëna werd de H. Teresia – als de eerste vrouwen - op initiatief van paus Paulus VI in 1970 tot kerklerares verklaard.

Van haar geschriften zijn haar "Innerlijke Burcht," de Weg van Volmaaktheid" en haar "Hooglied" het meest beroemd. Ze behoren tot de hoogtepunten van de Spaanse literatuur. Op dat gebied werd zij in haar tijd alleen overtroffen door haar naaste medewerker en medemysticus, de heilige Johannes van het Kruis, die de Teresiaanse hervorming voor de mannelijke tak van de karmelieten ter hand nam.