zondag 26 december 2021

Zondag onder het Octaaf van Kerstmis Feest van de H. Familie Het gezin is zeker een genade van God: het laat doorschijnen wat Hij zelf is: Liefde


Vandaag - de zondag, die volgt op het Geboortefeest van de Heer, vieren we vol vreugde het feest van de Heilige Familie van Nazareth. De context kan niet passender zijn, omdat Kerstmis bij uitstek een familiefeest is. Dat bewijzen de vele tradities en maatschappelijke gewoonten, in het bijzonder het gebruik met heel de familie samen te komen voor een feestelijke maaltijd en daarbij gelukwensen en geschenken uit te wisselen; en hoe zou men niet vaststellen dat bij gelegenheden als deze onbehagen en verdriet, veroorzaakt doordat bepaalde familieleden elkaar hebben gekwetst, pijnlijker worden gevoeld?
Jezus wilde in een menselijk gezin geboren worden en opgroeien; Hij heeft de Maagd Maria als moeder gehad en Jozef, die voor Hem als een vader was; zij hebben Hem met onuitputtelijke liefde groot gebracht en Hem een opvoeding gegeven. Het gezin waarin Jezus opgroeide verdient terecht “heilig” te worden genoemd, daar het volledig gericht was op het vervullen van de Wil van God, die in de aanbiddelijke aanwezigheid van Jezus Mens was geworden.
Van de ene kant gaat het om een gezin zoals alle andere, en als zodanig is het een voorbeeld van liefde binnen het huwelijk, van samenwerking, van offerbereidheid, van vertrouwen op de goddelijke Voorzienigheid, van werkijver en solidariteit, van al die waarden die het gezin bewaart en bevordert, waarbij het op de eerste plaats bijdraagt het netwerk van elke samenleving te vormen. Tegelijkertijd is echter het gezin van Nazareth eenmalig en verschilt van alle andere op grond van zijn unieke roeping  die aan de zending van de Zoon van God is gebonden. Juist door deze uniciteit toont het ieder gezin en op de eerste plaats de christelijke gezinnen de horizon van God, de zachte maar veeleisende voorrang van zijn Wil, het perspectief van de hemel die onze bestemming is.
Laten wij voor dat alles vandaag God danken, maar ook de heilige Maagd Maria en de heilige Jozef, die met zoveel geloof en bereidheid aan het heilsplan van God hebben meegewerkt.
Laten we voor de gezinnen bidden en ons inspannen krachtig en vol hoop voor hun welzijn te werken.
Het gezin is zeker een genade van God: het laat doorschijnen wat Hij zelf is: Liefde. Een volkomen gratuite liefde welke de grenzeloze trouw ondersteunt, zelfs in de moeilijke momenten en bij moedeloosheid. Deze kwaliteiten zijn op uitmuntende wijze aanwezig in de Heilige Familie, waarin Jezus ter wereld is gekomen, opgroeide en van wijsheid werd vervuld, omringd door de zorg van Maria en onder de trouwe hoede van de heilige Jozef
Dierbare gezinnen, laat niet toe dat de liefde, de openheid voor het leven en de niet te vergelijken banden die uw gezin samenhouden, worden verzwakt. Bidt daarom met volharding tot de Heer, bidt samen, opdat jullie voornemens door het geloof verlicht en door de goddelijke genade worden gesterkt op de weg naar de heiligheid. Zo zullen jullie in de vreugde alles met elkaar te delen, de wereld een prachtig getuigenis geven hoe belangrijk het gezin voor de mensen en de maatschappij is.
De paus staat aan jullie kant en bidt de Heer bijzonder voor al degenen die in ieder gezin gezondheid, werk, troost en hartelijke begeleiding nodig hebben. Ik beveel u ook allen aan onze Moeder in de hemel, de allerheiligste Maagd Maria aan.

Benedictus XVI, Angelus, 28.12.2008, vertaald uit het Duits.