donderdag 20 mei 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Hebdomada VII Temporis Paschalis feria V Si non abiero, Paraclitus non veniet ad vos Als Ik niet heenga, zal de Helper niet tot u komen


Ad Officium lectionis



Lectio altera

Ex Commentário sancti Cyrílli Alexandríni epíscopi in Evangélium Ioánnis
(Lib. 10, 16, 6-7: PG 74, 434)

Tweede lezing

Uit de Commentaren op het Johannesevangelie van de H. Cyrillus van Alexandrië, bisschop
(Lib. 10, 16, 6-7: PG 74, 434)
Als Ik niet heenga, zal de Helper niet tot u komen
Alles wat op aarde verricht moest worden, was voltooid. Maar wij moesten noodzakelijk nog deelgenoot worden aan de goddelijke natuur van het Woord, wat betekende, dat wij na dit leven in een ander soort leven zouden worden omgevormd en hernieuwd tot een nieuwe liefdevolle omgang met God; wat niet anders kan geschieden dan door een deelname aan de Heilige Geest.
De meest geschikte tijd nu voor de zending van de Heilige Geest en zijn instorting in ons was wel de tijd, die volgde op het heengaan van Christus, onze Verlosser.
Want zolang Christus nog met zijn getrouwen in het vlees verkeerde, verscheen Hij voor hen, denk ik, als Uitdeler van alle goed. Maar toen de tijd gekomen was, dat Hij moest opstijgen naar zijn hemelse Vader, moest Hij toen niet bij zijn vereerders tegenwoordig blijven door zijn Geest en door het geloof in onze harten wonen, om, Hem in ons bezittend, met vertrouwen te kunnen uitroepen: “Abba, Vader”?  Wij zouden gemakkelijk tot alle deugd geraken en bovendien machtig en onoverwinnelijk bevonden worden tegen de aanvallen van de duivel en de smaad van de mensen, als wij die alvermogende Geest bezitten.
Want dat de Geest hen, in wie Hij aanwezig is en woont, in een andere gestalte omvormt en hen tot nieuwheid van leven herstelt, kan men dat eenieder niet duidelijk aantonen zowel uit het oude als uit het nieuwe testament?

De verheven Samuel immers sprak tot Saül: Dan zal de Geest des Heren zich van U meester maken en ge zult een ander mens worden.

En de H. Paulus zegt: Ons allen is het gegeven met onverhuld gelaat de glorie van de Heer te aanschouwen en zo herschapen te worden tot steeds heerlijker gelijkenis met Hem,  want het is de Geest des Heren, die dit bewerkt. De Heer nu is de Geest.

Ziet ge wel hoe de Geest, diegene in wie Hij woont, in zekere zin in een ander beeld herschept? Want Hij brengt ze gemakkelijk van het gevoel voor aardse dingen over tot de beschouwing van die dingen alleen, die in de hemel zijn en van een zwakke vreesachtigheid tot een sterke en zeer edelmoedige zielskracht. Zonder twijfel bevinden wij de leerlingen zo beïnvloed, dat zij niet in het minst overwonnen werden door de aanvallen van hun vervolgers, maar onwrikbaar trouw bleven in hun liefde tot Christus. Waarachtig is dus wat de Verlosser zegt: Het is goed voor u, dat Ik naar de hemel terugkeer. Dat was de tijd voor het neerdalen van de Geest.