zaterdag 29 mei 2021

John Henry Newman [1801-1890] Mei-meditaties 29 – Tenhemelopneming van Maria: Hulp der Christenen


John Henry Newman [1801-1890]
Mei-meditaties 29 – Tenhemelopneming van Maria:
Hulp der Christenen

Onze glorierijke Koningin is sedert haar Tenhemelopneming de middelares geweest van talloze diensten aan het uitverkoren volk Gods op aarde en aan zijn heilige Kerk. De titel Hulp der Christenen slaat op die diensten, en het Goddelijk Officie, de gelegenheid vermeldend en verhalend waarop haar die titel gegeven werd, noemt er vijf die alle min of meer met de Rozenkrans in verband staan.

De eerste had plaats bij de eerste instelling van de devotie van de Rozenkrans door de H. Dominicus, toen het hem met de hulp van de heilige Maagd gelukte de vreselijke ketterij der Albigensen in het Zuiden van Frankrijk tegen te houden en omver te werpen.
De tweede was de grote overwinning door de vloot der Christenen bevochten op de machtige Turkse Sultan, dank zij de tussenkomst van de H. Paus Pius V en de gebeden van de Rozenkrans-genootschappen over de hele christelijke wereld; ter blijvende herinnering aan deze wonderbare zegen liet Paus Pius de titel Auxilium Christianorum opnemen in haar Litanie, en Paus Gregorius XIII, die hem opvolgde, wijdde de eerste Zondag van october, de dag der overwinning, aan Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans.
De derde was, naar de woorden van het Goddelijk Officie “de glorierijke overwinning onder de bescherming van de Heilige Maagd bij Wenen behaald op de onmenselijke tiran der Turken die de hals van het Christenvolk vertrapte; ter blijvende herinnering aan deze weldaad heeft paus Innocentius XI dan de Zondag onder het Octaaf van haar Geboorte toegewijd aan het feest van haar verheven Naam.”
Het vierde voorbeeld van haar hulp was de overwinning op de ontelbare krijgsmacht van dezelfde  Turken in Hongarije behaald op het Feest van Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw, dank zij de plechtige gebeden van de Broederschappen van de Rozenkrans; en bij die gelegenheid hebben de Pausen Clemens XI en Benedictus XIII nieuwe eer en voorrechten gegeven aan de Devotie van de Rozenkrans.
En het vijfde voorbeeld was het herstel van de tijdelijke macht van de Paus in het begin van de negentiende eeuw, nadat Napoleon, de Franse keizer, deze de Heilige Stoel had ontnomen; en bij die gelegenheid bestemde Paus Pius VII de 24ste mei, de dag van deze zegen, tot Feest van Maria, Hulp der Christenen, als blijvende dankzegging.