zondag 30 mei 2021

Uit de Limburger van mei 2020: ‘Een telefoontje naar de kanunnikessen en er brandt een kaarsje bij Maria’ In dankbare herinnering aan de heer John Verkooijen.



‘Een telefoontje naar de kanunnikessen en er brandt een kaarsje bij Maria’

Meimaand Mariamaand


‘Een telefoontje naar de kanunnikessen en er brandt een kaarsje bij Maria’
Gids John Verkooijen bij het altaar in de Mariakapel.Afbeelding: De Limburger / Rob van Deurzen

De Kerkberg in Sint Odiliënberg is waarschijnlijk een van de, zo niet hét meest gefotografeerde plekje in de gemeente Roerdalen. Absolute blikvangers zijn de imposante basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus en de ernaast gelegen Mariakapel.
„Ik kom er zo aan. Nog tien minuutjes”, zegt John Verkooijen. Hij draait zich om en gaat verder met zijn verhaal over de geschiedenis van de basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus. Moeiteloos schakelt hij over van het Duits naar het Limburgs dialect. Zijn vier gasten, die tijdens hun fietstocht door Midden-Limburg een tussenstop hebben gemaakt, luisteren geboeid naar zijn stem, die nagalmt in het verder vrijwel verlaten godshuis.


‘Een telefoontje naar de kanunnikessen en er brandt een kaarsje bij Maria’
De basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus in Sint Odiliënberg met rechts de Mariakapel. Foto: De Limburger / Rob van Deurzen

„Voorheen kwamen er voornamelijk in de meimaand busladingen mensen naar hier”, vertelt Verkooijen nadat hij even later afscheid heeft genomen van zijn gasten. „Dat is door het coronavirus nu wel anders.”
Dichte deur
Al veertien jaar verzorgt Verkooijen (72) in de periode van mei tot en met oktober op woensdag- en zaterdagmiddag rondleidingen in het indrukwekkende kerkgebouw en de ernaast gelegen, uit de elfde eeuw daterende Mariakapel aan de rand van het dorp. Een initiatief van hemzelf. „Ik doe regelmatig klussen hier in en om de kerk en was destijds bezig met herstelwerkzaamheden aan een muur aan de voorzijde van de kerk. Regelmatig zag ik bezoekers voor een dichte deur staan. Ik gaf bij het kerkbestuur, waarvan ikzelf ook deel uitmaak aan, dat ik als gids wel rondleidingen wilde gaan verzorgen.”
Schriftje
Zo gezegd, zo gedaan. Tweeëneenhalf jaar lang verdiepte de Bergenaar zich in de indrukwekkende geschiedenis van de kerk, de Mariakapel, de aangrenzende begraafplaats en het naastgelegen klooster van de kanunnikessen van het Heilig Graf. Hij kan er uren over vertellen. „Mijn vrouw heeft nog bij de zusters op school gezeten. Twee jaar geleden overleed mijn schoonmoeder. Bij het opruimen van de zolder vonden we een schriftje van mijn vrouw, waarin ze de complete historie van de kerk keurig had opgeschreven. Hadden we dat eerder gevonden, dan had ik mij een flinke studie kunnen besparen”, lacht Verkooijen.
Aantrekkingskracht
Zowel in de basiliek als de naastgelegen kapel is de beeltenis van Maria rijkelijk aanwezig. De moeder van Jezus Christus heeft een enorme aantrekkingskracht op Verkooijen. „Ik aanbid haar elke week met een noveenkaars . Daar haal ik veel kracht uit.” Dat doen ook veel anderen, zo blijkt uit het aantal kaarsen dat brandt bij de diverse beelden van Maria.


‘Een telefoontje naar de kanunnikessen en er brandt een kaarsje bij Maria’
John Verkooijen bewondert de ‘Sedes Sapientiae’ in de basiliek. Foto: De Limburger / Rob van Deurzen

„Mensen die een kaarsje willen laten branden hoeven overigens niet zelf naar hier te komen, wist je dat?”, stelt Verkooijen. „ Veel mensen blijven vanwege het cornonavirus liever thuis. Zij kunnen telefonisch contact opnemen met de kanunnikessen in het klooster hiernaast. Zij steken dan namens de beller een kaarsje aan in de kerk.”
Zetel der Wijsheid
Wellicht een rare vraag, maar heeft hij ook een favoriet Mariabeeld? „Absoluut”, klinkt het stellig. „Dat is zonder twijfel de Sedes Sapientiae, de Zetel der Wijsheid. Het eikenhouten beeldje dateert van omstreeks 1200 en is van immense waarde. In 2000 maakte het samen met enkele andere exemplaren deel uit van een expositie in het Belgische Alden Biesen. Het waren stuk voor stuk mooie beelden, maar die van ‘ons’ was absoluut de mooiste.”
De basiliek en de Mariakapel zijn geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Gids John Verkooijen is aanwezig op woensdag en zaterdag. Info: tel. 06-83777580.

Link naar overlijdensbericht John Verkooijen