vrijdag 25 februari 2022

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Ad Officium lectionis Hebdomada 7 per annum feria VI Exsultet anima mea in Domino Mijn ziel juiche in de Heer



Lectio altera

Ex Explanatióne sancti Gregórii Agrigentíni epíscopi super Ecclesiásten
(Lib. 8, 6: PG 98, 1071-1074)


Tweede lezing

Uit de Beschouwingen over het Boek ‘Prediker’ van de H. Gregorius, bisschop van Agrigentum

Mijn ziel juiche in de Heer

Welaan dan, eet uw brood in vreugde, drink met opgeruimd hart uw wijn, want God vindt bij voorkeur behagen in uw werk.
Als wij dit gezegde op een voor de hand liggende en gewone manier zouden verklaren, zou het niet ongepast zijn te zeggen, dat de aansporing juist schijnt te zijn, waarmee de prediker ons vermaant om een eenvoudige levenswijze te leiden, en in trouw aan de leerstellingen van ons oprecht geloof in God, in vreugde ons brood te eten en met een oprecht hart wijn te drinken: om niet in woorden van boosheid te vervallen of op dwaalwegen te geraken. Maar laten we liever zowel het goede altijd overdenken als zoveel mogelijk de armen en bedelaars met barmhartigheid en vrijgevigheid tegemoet te komen, met volle toeleg namelijk op die ijver en daden, waarin God zelf behagen schept.

Maar de mystieke uitleg voert ons omhoog naar een verhevener gedachtenwereld en leert ons te denken aan het hemelse en mystieke Brood, dat uit de hemel neerdaalde en het leven schonk aan de wereld: en leert ons eveneens in een goede gesteltenis de geestelijke wijn te drinken, die namelijk, welke uit de zijde van de ware wijnstok vloeide na de tijd van het heilzame lijden.

Daarover zegt het evangelie van ons heil: En toen Jezus het brood genomen en gezegend had, zei hij tot zijn heilige leerlingen en apostelen: Neemt en eet: Dit is mijn Lichaam, dat voor u gebroken wordt tot vergeving van de zonden; zo nam Hij ook de kelk en zei: Drinkt allen hieruit, dit is mijn Bloed van het nieuwe Testament, dat voor u en voor velen vergoten wordt tot vergeving van de zonden. Want allen, die dit Brood eten en de mystieke wijn drinken, verheugen zich in waarheid, juichen en kunnen uitroepen: Gij hebt vreugde geschonken aan ons hart.

Dit Brood en deze Wijn ook bedoelde, naar ik meen, de zelfstandige Wijsheid Gods Christus onze Verlosser, toen Hij in het Boek der Spreuken zei: Komt, eet mijn brood en drinkt van de wijn, die Ik voor u mengde, duidend op de mystieke deelneming aan het Woord. Op diegenen immers, op wie dit naar waardigheid betrekking heeft, past ook het woord, dat hun klederen, d.i. hun werken van het licht steeds als een helder licht bevonden worden, zoals ook de Heer zegt in het Evangelie: Zo moet ook uw licht stralen voor het oog van de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw vader verheerlijken die in de hemel is. Ja, zelfs zal men voortdurend de olie over hun hoofd zien vloeien, namelijk de Geest der waarheid, die beschermt en vrijwaart tegen alle schending door de zonde.