donderdag 2 december 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Feria V Hebdomadæ I Adventus Gratia verborum tuorum plebem demulceas.


S. Ambrosii, episcopi et ecclesiæ doctoris, memoria
Ad Officium lectionis

S. AMBROSII, EPISCOPI ET ECCLESIÆ DOCTORIS
Memoria
Natus Treviris circa annum 340 e familia romana, studiis Romæ incubuit et Sirmii cursum honorum cœpit. Anno 374, dum Mediolani degebat, extemplo episcopus civitatis electus, die 7 decembris ordinatus est. Munere adamussim fungens, caritatem maxime exercuit in omnes, verus pastor et doctor fidelium factus. Iura Ecclesiæ strenue tutatus est; rectæ fidei doctrinam, scriptis et opere contra Arianos defendit. Mortuus est sabbato sancto die 4 aprilis anni 397.
Lectio altera
Ex Epístolis sancti Ambrósii epíscopi
(Epist. 2, 1-2. 4-5. 7: PL 16 [edit. 1845], 847-881)
Tweede lezing
Gij hebt het ambt van het priesterschap op u genomen, en in de Kerk op de achtersteven zittend, moet ge het schip tegen de golven in besturen. Houd het roer van het geloof goed vast opdat de zware stormen van deze wereld u niet in verwarring kunnen brengen. Want de zee is groot en wijd, maar wil niet vrezen. Immers, Hij heeft haar op de zeeën gegrondvest en op de watervloeden bevestigd.
Temidden van zoveel wereldzeeën, blijft de Kerk van de Heer niet ten onrechte onbeweeglijk staan, omdat zij is gebouwd op de apostolische rots, en op een onbewogen fundament stand blijft houden tegenover de aanvallen van een onstuimige zee. Door de golven wordt ze gereinigd, niet geschokt, en hoewel de elementen van deze wereld, die tegen haar aanbeuken, dikwijls met groot gekraak worden teruggeslagen, heeft zij toch een allerveiligste haven van redding, om hen, die in gevaar verkeren, op te nemen. Maar hoewel ze op de zee dobbert, vaart ze over de stromen, en kijk toch, ze gaat meer over de stromen, waarvan gezegd is: De stromen verheffen hun stem. Want het zijn de stromen, die uit zijn binnenste vloeien, die zijn drank van Christus heeft ontvangen en van de Geest Gods heeft opgenomen. Wanneer deze stromen overlopen van geestelijke genade, verheffen zijn hun stem.
Ook bestaat er een rivier, die in haar heiligen binnendringt als een bergstroom. En het is het geweld van de stroom, dat de vreedzame en rustige ziel verblijdt. Al wie uit de volheid van deze stroom heeft ontvangen, zoals Johannes de Evangelist, zoals Petrus en Paulus verheft zijn stem. En zoals de Apostelen hun stem van de Evangelie-prediking luid lieten weerklinken naar alle streken van de wereld, zo zal ook hij de Heer Jezus beginnen te prediken.
Ontvang dan het water van Christus, opdat ook uw woord moge uitgaan. Vergaar dat water van Christus, dat lof brengt aan God. Vergaar dat water uit al die plaatsen, waar de profetische wolken het hebben doen neerregenen.
Al wie water vergaart van de bergen en tot zich leidt of put uit de bronnen,  kan het zelf ook doen regenen als een wolk. Vul daarom de schoot van uw geest om uw aarde te bevochtigen en te besproeien met uw eigen bronnen.
Dus wie veel leest en begrijpt, wordt vervuld; wie vervuld is, besproeit anderen. En daarom zegt de Schrift: Als de wolken gevuld zijn, storten zij hun regen uit op aarde.
Laten uw preken goed vloeiend zijn, zuiver en helder, opdat ze bij een zedekundige uiteenzetting aangenaam in de oren klinken en ze door de mooie woordkeus het volk aangrijpen opdat het vrijwillig volgt, waarheen gij het voert.

Uw toespraken moeten vol verstandelijk inzicht zijn. Vandaar dat Salomon zegt: De lippen van de wijze zijn wapens van het verstand. En elders: Uw lippen zijn gebonden aan het begrip, dit is: het houden van een preek moet licht geven, het verstandelijk inzicht erin uitstralen; uw toespraak of uw verhandeling moet geen verdere verklaring nodig hebben, maar uw preek moet als door zijn eigen wapen beschermd worden en geen enkel woord mag ijdel blijven en zonder zin.