dinsdag 3 augustus 2021

De H. Pastoor van Ars: Het Kruis begeleidt ons op de weg naar de hemel

De H. Pastoor van Ars: Het Kruis begeleidt ons op de weg naar de hemel

Of we het willen of niet, lijden moeten we. Sommigen lijden als de goede moordenaar, anderen als de slechte. Beiden leden op dezelfde manier. Maar de eerste wist zijn lijden vruchtbaar te maken: hij nam het in een geest van boetvaardigheid aan en toen hij zich tot de gekruisigde Heiland wendde, hoorde hij uit diens mond die wonderbare belofte: “Vandaag nog zult ge met Mij in het paradijs zijn”. De ander daarentegen stootte vloeken, verwensingen en godslasteringen uit en stierf in verschrikkelijke vertwijfeling.

Er is een tweevoudig lijden, namelijk een lijden uit liefde en een afwijzend lijden. De Heiligen leden geduldig, met vreugde en standvastig; want zij beminden. Ons lijden gaat gepaard met toorn, ergernis en tegenzin, omdat wij niet liefhebben. Als wij God zouden beminnen, zouden wij ons verheugen te mogen lijden uit liefde voor Hem, die zo veel voor ons heeft willen lijden.
Jullie zeggen dat dit moeilijk is. Nee, het is zoet, zacht en troostend, het is een geluk.. Alleen moet men liefhebben in lijden en lijden in liefde.

Zie, mijn kinderen, op de weg van het Kruis is de eerste stap zwaar. De vrees voor het kruis is ons zwaarste kruis…

We hebben niet de moed, ons Kruis te dragen. Wat een vergissing! Want, wat wij ook doen, het Kruis houdt ons vast en we kunnen het niet ontvluchten.
Wat hebben we dus te verliezen? Waarom zullen we ons lijden niet liefhebben als ons daardoor de weg tot het eeuwige leven wordt ontsloten?...
Desondanks keren de meesten zich van het kruis af en vluchten. Hoe harder ze lopen des te meer komt het kruis hen achterna, des te sterker treft het hen en doet hen de last van het kruis gevoelen.

Begrijpt dit wel, mijn kinderen, wie het kruis kordaat en dapper tegemoet ziet, die komt het maar zelden tegen. En als het kruis op zijn weg komt, zal het hem niet ongelukkig maken. Vol liefde neemt hij het op zich, draagt het moedig en verenigt zich met onze Heer. Het kruis zuivert hem en helpt de ziel zich van iedere aanhankelijkheid aan deze wereld te ontdoen. Het lijden in zijn leven helpt hem naar de oever van de eeuwige gelukzaligheid zoals een brug over de rivier.

Als de lieve God ons een kruis overzendt, laten we ons ontmoedigen: we beklagen ons, we morren en haten alles, wat onze wens steeds op rozen te leven, in de war stuurt. Maar nu begint een doornig pad waar we overheen moeten. Door het kruis gaan we de hemel binnen. De ziekten, de bekoringen, de smarten zijn de kruisen die ons naar de hemel voeren. Dat alles zal spoedig voorbij zijn.. Richt uw blik op de heiligen, die daar vóór ons reeds zijn aangekomen… De lieve God vraagt van ons niet het martelaarschap naar het lichaam, Hij wil alleen het offer van ons hart en onze wil…De Heer is ons voorbeeld. Laten we Hem volgen als soldaten van de koning. Een brug die onder geweervuur lag, moest worden gepasseerd. Niemand waagde voorop te gaan. Toen nam de koning zelf de vlag, marcheerde als eerste en allen volgden.


Doen wij hetzelfde. Volgen wij onze Heer, die ons is voorgegaan.