woensdag 4 augustus 2021

5 augustus Kerkwijding van Maria de Meerdere

5 augustus
Kerkwijding van Maria de Meerdere

Martyrologium Romanum

De kerkwijding van de basiliek van de Heilige Maria die te Rome op de Esquilijn is gebouwd en die door paus Sixtus III [432-440] werd aangeboden aan het volk van God ter herinnering aan het Concilie van Efese [431], waar de Maagd Maria werd uitgeroepen tot Moeder van God.

Bij de afbeelding:
Icoon van de Moeder Gods die onder de titel Salus Populi Romani in de Santa Maria Maggiore te Rome, de oudste in het Westen aan Maria toegewijde kerk, wordt vereerd. De titel gaat terug tot de heidense Romeinse oudheid en werd sinds het Edict van Milaan (313) op grond waarvan de christenen vrijheid van godsdienst werd verleend, als aanroeping van de Moeder Gods (“Heil van de mensen”) gebezigd.

Geschiedenis en legende

In het midden van de vierde eeuw voegde paus Liberius in Rome een absis toe aan een ruime zaal Sicinium geheten en wijdde deze voor de eredienst. Om die reden noemt men dit gebouw soms nog de basilica Liberiana. Sixtus III restaureerde haar bijna geheel, en wijdde haar vervolgens omstreeks het jaar 435 toe aan de H. Maagd; in 431 had het concilie van Efese haar goddelijk moederschap tot dogma verklaard en de naam Theotokos, Moeder van God, bekrachtigd. Bij die gelegenheid ontving en behield de basiliek haar naam van St. Maria-de-Meerdere.

Een fraaie legende uit de Middeleeuwen verhaalt dat de H.Maagd in een droom verscheen aan Liberius, met het verzoek haar op de Esquilijnse heuvel een basiliek te bouwen en wel op de plaats die men de volgende dag met sneeuw bedekt zou zien. En inderdaad, hoewel het midden in de hondsdagen was, was het wonder geschied en gaf een laag sneeuw de plaats aan waar de door O.L.Vrouw gewenste basiliek moest verrijzen. Daarom heeft men deze kerk ook de O.L.Vrouw-Ter-Sneeuw genoemd. De legende staat niet los van het gebruik op deze dag in de basiliek een regen van witte bloemen uit te strooien. Lag dit zinnebeeldig gebruik, waardoor de maagdelijke zuiverheid van Maria werd uitgedrukt, ten oorsprong aan de legende ofwel is die welriekende handeling uit de legende voortgekomen? (1)
 
Het is niet bekend, maar zeker is dat de St. Maria-de Meerdere terecht haar naam verdient: zij is de Mariabasiliek bij uitstek. En al “heeft de ontstoffelijke zuiverheid van de O.L.Vrouw van Chartres of Amiens meer dan eens een kreet van blijdschap en lof ontlokt aan het gemoed der pelgrims, de harmonie van de O.L.Vrouw van Rome nodigt allen uit tot een rustig vertrouwen in de eindeloze goedheid van de Moeder”. (2)

(1) N.Maurice-Denis et R.Boulet: Romée, 1948, blz. 351

(2) Ibid.