zaterdag 23 juli 2022

Overweging bij het Evangelie van vandaag . 17e zondag door het jaar C




Als je brood nodig hebt, dan ga je naar de bakker. En voor groenten naar de groenteboer. Als je ziek bent ga je naar de dokter en als je iets wilt leren ga je naar school. En zo is er voor alles waar je gebrek aan hebt, in ons rijke deel van de wereld wel een leverancier.

Voor sommige mensen vervult God ook een functie als leverancier. Hij is er meestal voor de zwaardere gevallen. Daar waar menselijke inspanningen geen uitzicht meer bieden, wordt Gods hulp ingeroepen. In uitzichtloze situaties. Als je het helemaal niet meer ziet zitten. Ik denk dat voor de beleving van veel mensen, er zich een moeilijkheid voordoet bij dat bidden . Het is moeilijk om vertrouwelijk te praten, want dat is bidden toch, met iemand die je niet voor ogen hebt .

Uit de verhalen in het Nieuwe Testament weten we dat Jezus daar minder moeite mee had. Blijkbaar wist hij heel goed wie Hij voor ogen had als Hij zich afzonderde om te bidden. In het evangelie staat een verhaal waarin leerlingen aan Jezus vragen hoe ze kunnen bidden. Heer, leer ons bidden, vragen de leerlingen. En dat doet Jezus ook.

Maar Jezus geeft ons niet alleen woorden. Hij beschrijft ook hoe het er tussen ons en God toe gaat: als tussen vrienden die elkaar niet in de steek laten, ook al is het midden in de nacht. God is als een vader en moeder die zijn zoon geen stenen geeft als hij vraagt om brood. Zo ziet God er uit, als Iemand die het beste met ons voor heeft.

Tegelijkertijd levert dit verhaal ook de nodige problemen op. Dat komt doordat God al te vaak gezien wordt als een soort super-Sinterklaas.

Iemand bij wie we ons verlanglijstje kunnen inleveren en dan maar zien wat het oplevert. Het is juist door dit beeld van God dat vele mensen hun geloof in Hem verloren hebben .

Want al te vaak voldoet God niet aan de wensen op het verlanglijstje.

De regen blijft uit hoe hard er ook gebeden wordt. Een ziek kind wordt niet beter. Een verloren zoon komt niet thuis. En dan krijgt God de schuld. God is dan in de ogen van sommigen wreed of zonder meeleven of op zijn minst onbetrouwbaar. Maar dat is niet de God waarover Jezus spreekt. Jezus zegt niet dat God alle ellende  die ons overkomt met een knip van zijn vingers doet ophouden. God is niet de grote tovenaar die met ons mensen speelt alsof we zijn speelgoed zijn. Jezus zegt dat we als we daarom vragen, van God de Heilige Geest zullen ontvangen. De Heilige Geest, de Helper, de Trooster, de Inspirator. De Heilige Geest zal ons er voor behoeden in alle ellende van de wereld ten onder te gaan. Hij is de kracht van God zelf die ons weer adem geeft als de last van het bestaan op ons drukt. Maar het is ook de Geest die ons de ogen opent voor het leed in de wereld waar we wel wat aan kunnen doen, het is dezelfde Geest van God die mensen aanspoort om de handen uit de mouwen te steken waar het onrecht mensen treft. Het is dezelfde Geest die de heiligen, die we zo goed voor ogen hebben, geïnspireerd heeft tot een leven waar we nog steeds een voorbeeld aan nemen . Bidden tot God is vragen om zijn Geest, de echte Helper die we geschonken krijgen als we er om vragen . Amen.

(HR)