zondag 31 juli 2022

H. Alphonsus Maria de Liguori, kerkleraar [1696-1787]: Hoe zijn heiligen heilig geworden? 1


H. Alphonsus  Maria de Liguori, kerkleraar [1696-1787]:
HOE ZIJN DE HEILIGEN HEILIG GEWORDEN? 1

Door Jezus Christus, onze Heiland, onze God, ons hoogste Goed een grote liefde toe te dragen. 
Daarom vraag ik u, geliefde lezer, elke dag een blik op het Lijden van Jezus te werpen, want daar vindt u alle beweeggronden voor de liefde tot God en voor de hoop op het eeuwig leven, waarin heel onze zaligheid is gelegen.

Alle Heiligen droegen Jezus Christus en Zijn bitter Lijden een vurige liefde toe, en door dit enige middel hebben zij de heiligheid bereikt. 

In de levensbeschrijving van Pater Balthasar Alvarez s.j., vertelt men dat hij geloofde werkelijk nog niets te hebben gedaan als hij niet het punt had bereikt zijn gekruisigde Heiland voortdurend in zijn hart te dragen;  daarom plaatste hij zich wanneer hij bad, telkens in de geest aan de voeten van de Gekruisigde en terwijl hij oplettend luisterde wat de Heiland hem vanaf het kruis wilde leren (1), bemediteerde hij voornamelijk drie aspecten van het leven van Jezus: de armoede, de verachting en de pijnen, die Hij had verdragen.

Ook u, geliefde lezer, kunt hopen eens heilig te worden als u trouw blijft overwegen wat Jezus voor u heeft gedaan en geleden. 

Vraag Hem dus voortdurend, dat Hij u zijn liefde schenkt.

Vraag ook de allerheiligste Maagd Maria, de Moeder van de schone liefde, om deze liefde tot Jezus. En wanneer u om deze grote genade bidt, wil deze dan ook voor mij afsmeken, dat ik door dit geringe werk u mijn wens te kennen heb gegeven dat u heilig zou mogen worden.
Ik beloof u, dat ik hetzelfde zal doen, opdat wij ons eens in de hemel in heilige liefde omhelzen en ons als trouwe minnaars van een zo beminnenswaardige Heer mogen herkennen om daar, heel de eeuwigheid door, zijn uitverkoren broeders te blijven en zonder einde onze Heiland en onze Liefde, Jezus Christus, van aangezicht tot aangezicht te beminnen en te aanbidden. - Amen.

Alles uit: Jesus Christus betrachtet im Geheimnisse der Erlösung. Betrachtungen und Erwägungen über das bittere Leiden unseres Heilandes, vom heil. Alphons Maria von Liguori,  Bischof von St. Agatha und Stifter der Versammlung des allerheiligsten Erlösers. aus dem Italienischen übersetzt und herausgegeben von M. A Hugnes, Regensburg 1842.

Met dank aan “Martina Katholik”- Der Katholik und die Welt

(1) Zie vervolg Hoe zijn de heiligen heilig geworden? 2