maandag 5 juli 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Ad Officium lectionis Hebdomada XIV per annum feria II Unusquisque quærat quod omnibus utile est, non suum ipsius. Eenieder zoeke, wat voor állen nuttig is.





Lectio altera

Ex Epístola sancti Cleméntis papæ Primi ad Corínthios
(Nn. 46, 2 — 47, 4; 48, 1-6: Funk 1, 119-123)


Tweede lezing

Uit de ‘Brief aan de Corinthiërs’, van de heilige paus Clemens I
(Nn. 46, 2 — 47, 4; 48, 1-6: Funk 1, 119-123)
Eenieder zoeke, wat voor állen nuttig is

Er staat geschreven: Verenigt u met de heiligen, want wie met hen verbonden zijn, zullen geheiligd worden. En weer op een andere plaats: Met een onschuldig man zult ge onschuldig zijn en met een uitverkorene zult ge uitverkoren zijn, maar met de verkeerde zult ge verkeerd worden. Laten we daarom ons bij de onschuldigen en rechtvaardigen aansluiten; want zij zijn die uitverkorenen Gods. Waarom heerst er onder u twist, toorn, onenigheid, scheuring en strijd? Hebben wij dan niet allen één Heer en één Christus en één Geest der genade die over ons werd uitgestort, en één roeping in Christus? Waarom scheuren en rukken wij de ledematen van Christus uiteen en staan we op tegen ons eigen Lichaam, en zijn wij tot zo grote waanzin gekomen, dat wij vergeten zijn elkanders ledenmaten te zijn?

Herinnert u de woorden van onze Heer Jezus: Wee die mens! Het zou beter voor hem zijn, als hij niet geboren was, dan dat hij een van mijn uitverkorenen ergernis gaf; het was beter voor hem met een molensteen om de hals in de diepte van de zee te worden geworpen dan een van mijn uitverkorenen te bederven. Uw scheuring heeft al velen bedorven, velen ontmoedigd, velen aan het wankelen gebracht, ons allen droefheid en smart bezorgd; en nog duurt uw opstandigheid voort.

Neemt eens de Brief van de heilige Apostel Paulus ter hand. Wat is het eerste, dat hij schreef bij de aanvang van zijn Evangelie-prediking. Ongetwijfeld door God geïnspireerd schreef hij u over zichzelf, over Kephas en Apollo, omdat er toen zelfs al neigingen bestonden tot partij-vorming. Maar die partijvorming bracht u tot een geringe zonde want gij wendet u toen tot Apostelen die een schoon getuigenis verworven hadden en tot een man, die door hen was beproefd.

Laten we dit alles snel uit de weg ruimen. Laten we ons aan de voeten van de Heer neerwerpen en Hem onder tranen smeken, dat Hij zich weer genadig met ons moge verzoenen en ons weer herstellen in onze vroegere eerzame wandel en zuivere broederlijke omgang. Want dát is de poort der gerechtigheid, geopend naar het leven, zoals er geschreven staat: Opent voor mij de poorten der gerechtigheid; ik wil er doorheen om Jahweh te danken; dat is de poort des Heren, de rechtvaardigen zullen er binnengaan. Hoewel er dus veel poorten openstaan, die van de gerechtigheid is in Christus. Zalig allen, die déze binnengaan en hun weg gaan in heiligheid en gerechtigheid, alles onverstoorbaar volbrengend. Ook als iemand gelovig is, bij machte om zijn kennis mee te delen, wijs bij het onderscheiden van hetgeen er gezegd is, rein in zijn werken – des te nederiger moet hij dan zijn naarmate hij groter schijnt te zijn; hij moet wat voor allen nuttig is, zoeken en niet zijn eigen nut.