maandag 12 juli 2021

Odiliazondag: Odiliakroniek door onze Basiliekwacht Minimaal vanaf 1297 vereren we hier de H.Odilia!

ODILIAKRONIEK
1297
Eerste - tot nu toe bekende - oorkonde met de aanduiding Mons Odiliæ voor de vroegere gangbare plaatsnaam Berg(h), Petrusberg, Sint Pietersberg en tevens voor de nog in de 13e eeuw en later gebruikte naam Odelenberg/Oedelenberg/Udelenberg met hun variaties.
1437, 7 september
In de acte waarin Melchior van Ringelstein, Proost van Denkendorf, de overdracht aan de Heilige Graforde van de berg en de collegiale kerk alhier aanvaardt, is voor het eerst sprake van Mons Sanctæ Odiliæ.
15e eeuw, 2e helft
In het Antiphonarium van de hier op de berg wonende Kanunniken van het Heilig Graf is op folio 286 – tussen het feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis (8 december) en dat van de H. Lucia (13 december) –  met de hand ingevoegd het (feest van) Sancte Odilie Virginis semiduplex.
16e eeuw
In een manuscript van het vrouwenklooster Jeruzalem van de Heilig Graforde te Sint Truiden (B) is op 13 december het feest van de H.Odilia genoteerd. Het handschrift bevat bovendien het levensverhaal van de H.Odilia van de Elzas, dat geregeld in het kapittel werd voorgelezen.
1686
In de berichten over de Kerkwijding in mei 1686, waarbij de relieken van de HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus plechtig vanuit Roermond naar Sint Odiliënberg worden teruggebracht en deze drie tevens tot Kerkpatronen worden verheven, wordt gemeld dat het altaar mede aan Sint Odilia wordt toegewijd. De bisschop van Roermond, Reginaldus Cools o.p., schenkt de parochie van Sint Odiliënberg tevens een relikwie van de H. Odilia, maagd en martelares. (H. Odilia van Keulen). Vanaf dit moment wordt de verering van de beide Odilia’s verstrengeld. Tijdens dit Kerkwijdingsfeest wordt een blind meisje genezen.
1704, 24 mei
Paus Clemens XI verleent aan de bezoekers der kerk van Sint Odiliënberg voor een periode van zeven jaar een volle aflaat op de feestdag van de H. Odilia of op een andere dag van het jaar.
1819, juli
Bij de viering van het 11e Eeuwfeest van de kerstening door de  HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus, is temidden van de vele versieringen op en rond de berg ook de H. Odilia uitgebeeld. Voor deze gelegenheid wordt wellicht het thans nog bestaande processievaandel met afbeelding Odilia van Keulen vervaardigd.
1857, 19 april
Paus Pius IX verleent aan de bezoekers van de kerk een volle aflaat op het feest van de H. Odilia, de 3e zondag van juli. De reliek van Odilia van Keulen - sinds 1856 in een nieuwe plaatzilveren reliekhouder- wordt veelvuldig door bezoekers vereerd, bijzonder door lijders aan oogziekten. Voor het eerst wordt hier verband gelegd tussen Odilia van Keulen en oogziekten. Bij de aflaatverlening in 1704 bleek hiervan niets.
1878-1904
Tijdens het pastoraat van Michael Willemsen neemt het aantal bedevaartgangers aanzienlijk toe. Hij stimuleert op allerlei wijzen de devotie tot de kerkpatronen en ook tot Sint Odilia.
1885, 5 juli
Paus Leo XIII  verleent een volle aflaat voor het feest en het octaaf alsmede toestemming tot celebreren van de votiefmis Me exspectaverunt ter ere van de H. Odilia, maagd en martelares. De Reliek van Sint Odilia wordt op feest en tijdens octaaf dagelijks vereerd, zieken worden gezegend en water ter ere van Odilia wordt gewijd.
1887
Herdenking van de opgraving te Keulen in 1287 en translatie van het gebeente van de H. Odilia, maagd en martelares, naar Hoei, het moederklooster der Kruisheren. Het boekwerkje, dat bij deze gelegenheid in Roemond verschijnt, meldt dat Sint Odilia  ‘thans nog met buitengewone toeloop wordt vereerd‘.
20e eeuw
Ook in 1908 geschiedt – volgens plaatselijke overlevering – het wonder der genezing vaan een klein meisje afkomstig uit de Selfkant, dat een ernstige oogziekte had. De genezing wordt toegeschreven aan de werking van het Odiliawater.
Van jaar tot jaar blijven de processies en pelgrims komen, niet alleen van plaatsen uit de omgeving, maar ook uit het aangrenzende Duitsland, zoals uit de Selfkant, Brüggen, Waldfeucht en Wassenberg, ook uit Sittard en Maastricht en zelfs uit Utrecht.
Vóór de Tweede Wereldoorlog komt weliswaar een einde aan de viering van het octaaf, maar het beeld van de H. Odilia staat nog heel die week op het priesterkoor. Er wordt nog steeds water gewijd en er is gelegenheid tot verering van haar reliek.

Uit het voorafgaande blijkt dat in Sint Odiliënberg twee Odilia’s worden aangeroepen tegen oogziekten. Aangezien echter iedere Heilige een kunstwerk van Onze Lieve Heer zelf is en deze twee er daarboven niet over zullen strijden wie hier op aarde de meeste vereerders vindt, blijft Odiliënberg trouw aan beiden !
                                                    
                                                                  Samenstelling: Basiliekwacht Sint Odiliënberg