vrijdag 30 juli 2021

Over Sint Ignatius, smartphones en Netflix.

Van onze geheime correspondent:

De H. Ignatius hield in zijn jonge jaren wel van een stevige knokpartij. Op kleine schaal bij een discussie met een toevallig passerende Moor die moeite had met de goddelijke natuur van Christus: de dialoog begon met woorden en liep uit op een handgemeen. Op grote schaal, hij werd soldaat en hoewel van een adellijke familie was hij niet van het soort dat uit de vuurlinie bleef: op 20 mei 1521 werd hij bij de verdediging van Pamplona geraakt door een kanonskogel en aan zijn been ernstig verwond. Hij moest worden geopereerd en dat maakte het nog ernstiger; er waren nog geen geneesmiddelen tegen sepsis en bovendien wist men niet van het gevaar van verontreiniging van een wond. Chirurgijns deden wel aan natuurlijke antisepsie (ontsmetting); wonden werden vaak uitgebrand, ook al geen pretje, Want over verdoven was ook nog niet zoveel nagedacht, buiten wat slokken van de locale sterke drank dat nog iets goed maakte (misschien wat 43 (herinner ik mij natuurlijk alleen uit mijn vorige leven). Ignatius overleefde het oorlogsgeweld en daarna het medisch geweld. Daarop werd hij in juni overgebracht naar het familiekasteel in Loyola. Daar kreeg de patiënt een terugslag en de chirurgijns gingen opnieuw aan de slag. Ternauwernood overleefde hij opnieuw de dokters en hij kreeg het devies bedrust te houden, zie afbeelding.



In de lectio altera van vandaag lezen we een nauwkeurige beschrijving hoe het eraan toeging in de ziekenkamer van de nog niet heilige Ignatius anno 1521. De aandachtige lezer heeft het vanmorgen natuurlijk al gelezen op het weblog van ons klooster gelezen, maar ik herhaal het toch maar even voor de andere lezers - in het Nederlands: "Ignatius was verslaafd geraakt aan het lezen van wereldse en onwaarachtige boeken die men ridderromans pleegt te noemen. Toen hij zich na zijn verwonding weer gezond voelde, vroeg hij naar enkele van zulke boeken om de tijd door te komen. Maar in het hele huis waren dergelijke boeken niet te vinden. Daarom bracht men hem een boek met de titel: ‘Het leven van Christus’, en een ander boek: ‘Bloem van de heiligen’, beide in zijn moedertaal geschreven".

Hoe zou het anno 2018 eraan toe zijn gegaan met deze patiënt? Ignatius zou direct zijn smartphone willen hebben en kon daarna naar hartelust binge-watchen naar netflix. Waar zou Ignatius nu naar kijken? Black Lightning, The Defenders, Luke Cage, Arrow, Gotham, The Flash, Daredevil, en natuurlijk Supergirl (Jessica Jones vermoedelijk niet)? Voor Uw gemoedsrust natuurlijk wordt geen van deze series in dit klooster gevolgd.

In 1521 kon Ignatius zich bekeren door de beperkte omvang van de bibliotheek van het kasteel van Loyola. Hij kreeg alleen brave boeken en wat gebeurde er? Als hij aan de dingen van de wereld dacht, vond hij daar veel behagen in, maar als hij, door vermoeidheid overvallen, deze gedachten losliet, voelde hij zich treurig en dor. Als hij daarentegen over de harde levenswijze nadacht die hij bij de heiligen had ontdekt, ondervond hij niet alleen een vertroosting op dit ogenblik zelf, maar hij bleef tevreden en opgewekt, ook als hij deze gedachten reeds had losgelaten. De krijgslustige soldaat werd op die manier een soldaat van Christus met bijbehorende gevoelens, zie afbeelding;
Hoe zou dit probleem anno nu op te lossen zijn? Volgens mij zou dit zeer eenvoudig kunnen: de levens van heiligen zijn een nooit opdrogende bron van filmscripts. Ik zal er een paar noemen:
Molokai: The Story of Father Damien - kan ook als serie van zes reeksen aan de hand van het boek van Hilde Eynickel - link naar volledige versie van de film- gratis!
The Mission over dappere jezuïeten in Zuid-Amerika
De martelaren van Gorinchem  of het leven van de wereldheer Leonardus van Veghel, die gevangenen bijstond maar vervolgens weigerde een geuzenwelgevallige preek te houden en daarom aan de martelaren werd toegevoegd. Zie ook dit vreselijke verhaal op dit weblog.
Thomas More - beter maar niet in The Tudors tenzij bij sterken van geest, link naar volledige film.
Jeanne d'Árc, dapper toe en met de brandstapel.
Titus Brandsma, alleen trailer.
De dappere Romeinse vrouwelijke martelaren: Felicitas, Perpetua, Agatha, Agnes, Lucie - nog geen links gevonden
Catharine van Siena die niet aarzelde te zeggen wat gezegd moest worden. link naar volledige film.
Het leven van Sint Ignatius zelf leent zich bij uitstek voor verfilming, stel je voor dat hij keek naar een science fictionfilm over zijn toekomstige leven - dit idee voor een filmscript geef ik pro Deo weg!
 "Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen'', schreef pater Van der Lugt uit de bekende bankiersfamilie kort voor zijn dood, toen familie en overste er bij hem op aandrongen zich in veiligheid te brengen en Holmes (Syrië) te verlaten. 

Heiligen zijn mensen die op het juiste moment het juiste doen desnoods ten koste van hun eigen leven- niet omdat zij heilig willen worden, niet omdat het de gemakkelijkste weg voor henzelf is, maar omdat zij vinden dat het op dat moment nodig is  -omwille van Christus en als beeld van de solidariteit van Christus met mensen, zeker wanneer die in nood zijn. Zo geven heiligen op bijzondere wijze getuigenis van hun geloof.

Lezers van dit weblog die naar vrome inspiratie op zoek zijn, kunnen de links in dit artikel volgen. Bij mij heeft het gewerkt en werkt het. Nu bij Netflix nog!