zaterdag 10 juli 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Ad Officium lectionis Hebdomada XIV per annum Sabbato Verus Salomon Dominus Iesus Christus. De ware Salomon is de Heer Jezus Christus.



Lectio altera

Ex Enarratiónibus sancti Augustíni epíscopi in psalmos
(Ps 126, 2: CCL 40, 1857-1858)
Tweede lezing

Uit de commentaren op de Psalmen, van de H. Augustinus, bisschop
(Ps 126, 2: CCL 40, 1857-1858)

De ware Salomon is de Heer Jezus Christus

Salomon bouwde voor de Heer een tempel; deze was als een voorafbeelding en een beeld van de toekomstige Kerk en van het Lichaam des Heren. Vandaar zegt de Heer in het Evangelie: Breekt deze Tempel af, en in drie dagen zal Ik hem weer opbouwen; omdat Hij zelf die tempel gebouwd had, bouwde de ware Salomon, namelijk onze Heer Jezus Christus, de ware Vreedzame, voor zich die Tempel. Want de naam Salomon betekent ‘vreedzame’, Christus nu is de ware Vreedzame van Wie de Apostel zegt: Want Hij is onze vrede, die beide (testamenten) tot één heeft gemaakt. Hij de ware vreedzame, die de twee muren, die van verschillende zijden kwamen, in Zich heeft verenigd, voor welke Hij de hoeksteen is geworden: voor het volk van de gelovigen uit de Besnijdenis én voor het volk van de gelovigen uit de heidenen; van beide volken maakte Hij één Kerk; voor beide werd Hij de hoeksteen en aldus de ware Vreedzame.

Deze is dus de ware Salomon. Maar Salomon die zoon van David, uit Bethsabee geboren en koning van Israël, droeg in zich de voorafbeelding van deze Vrede-vorst. Om nu te voorkomen, dat men zou menen, dat de eerste Salomon, toen hij de tempel bouwde, degene was die voor God een huis bouwde, toont de Schrift ons die andere Salomon in de psalm, waar deze begint met de woorden: Als de Heer het huis niet bouwt, werken de bouwers tevergeefs. De Heer dus bouwde het huis, dat de Heer Jezus Christus bouwde zijn huis. Velen werkten mee bij het bouwen; maar als Hij niet zou bouwen, werkten de bouwers ervan tevergeefs.

Wie zijn die werkers bij de bouw? Allen die in de Kerk het woord Gods prediken, de bedienaren van de sacramenten Gods. Wij allen lopen, wij allen werken, wij allen bouwen nu; en vóór ons waren er anderen die liepen, werkten en bouwden; maar Als de Heer het huis niet bouwt, werken de bouwers tevergeefs. Zo zagen de Apostelen dat sommigen zich beijveren, en Paulus in het bijzonder zei: Gij houdt u aan bepaalde dagen, maanden, seizoenen en jaren! Ik ben bang, dat ik mij tevergeefs voor u heb afgetobd. Omdat hij wist, dat hij inwendig door de Heer gebouwd werd, beklaagde hij die anderen, omdat hij tevergeefs onder hen gewerkt had. Wij dus spreken uitwendig maar Hij bouwt inwendig. Wij bemerken wel hoe gij luistert; maar Hij alleen weet, wat gij denkt, Hij die uw gedachten ziet. Hij is het, die bouwt, die vermaant, die dreigt: Hij opent het begrip, Hij vestigt uw zinnen op het geloof; en toch werken ook wij als arbeiders.