donderdag 13 augustus 2020

Albert Bouts Man van Smarten - een schilderij dat uitnodigt tot meditatie


Albert Bouts. Hoofd van Christus. XVIe eeuw.
Olieverf op hout. Prado-Museum, Madrid.

Allen waren buiten zichzelf van verbazing over zijn leer, want Hij onderrichtte hen niet zoals de schriftgeleerden, maar als iemand die gezag bezit. Allen stonden zó verbaasd dat ze  elkaar vroegen: Wat betekent dit toch? Een nieuwe leer met gezag. Hij geeft bevel aan de onreine geesten en ze gehoorzamen Hem. Snel verspreidde zich zijn faam naar alle kanten  over heel de streek van Galilea.

Het Evangelie van vandaag (Mc 1, 21-28) verhaalt ons het onderricht van Jezus in de synagoge van Capharnaüm. Niet alleen werd Hij bewonderd door de aanwezigen, maar hij bevestigde Zijn woorden met een wonder. Het gezag van deze prediker oversteeg al hetgeen zij gewend waren te horen.

Een klein schilderij met het Gelaat van Jezus Christus van de schilder Albert Bouts toont Hem, met doornen gekroond. Jezus wordt ons hier voor ogen gesteld in zijn allerheiligste Mensheid. De voorstelling is een iconografisch type, ontwikkeld door Dirk Bouts, maar met grote intensiteit en realisme overgenomen door zijn zoon Albert waarbij invloeden van Hugo van der Goes herkenbaar zijn.

Het schilderij nodigt uit tot meditatie: we zien het Gelaat van Christus, gekroond met scherpe doornen die het bloed uit Zijn wonden perst dat zich op Zijn Heilig Aanschijn vermengt met Zijn tranen….