zondag 5 juni 2022

Snippertjes Pinkstermuziek gisteren in onze Basiliek van het Consortium Basilicale met muziekfragment. Volgend concert: 3 juli! Noteer het in Uw agenda!

 






Inleiding:

Van harte welkom namens het Consortium Basilicale op deze Pinksterzondag. Op iedere eerste zondag van april tot en met september wordt er concertante muziek in deze Basiliek ten gehore gebracht: verstilde muziek voor de Vespers, het avonduur om, zoals de brochure vermeldt, het kleine geluk van een inspirerende gedachte in leven te houden en tot klinken te brengen.

U heeft net een kerksonate van Mozart gehoord, dadelijk volgen er nog twee. De jonge Mozart heeft deze vanaf zijn 16e jaar gecomponeerd. 

Nu volgt het Veni Creator van de jong gestorven organist Grigny uit Reims. Muziek zonder woorden maar waar de vreugde om de komst van de H. Geest uit weerklinkt.

Na de tweede kerksonate van Mozart hoort u de prachtige aria’s ‘Vanum est vobis’ en ‘Cum dederit delectis’ uit het Nisi Dominus van Vivaldi. De rustgevende tekst gaat over de eeuwige erfenis en levensvrucht als loon die wij krijgen tijdens onze slaap, waar we niets voor hoeven te doen behalve God lief te zijn.  

Na een sonate van Händel volgt de aria ‘How beautiful are the feet of them’ van Händel uit zijn bekende Messiah.
Deze tekst uit Jesaja gaat over Hoe lieflijk de voeten zijn van hen die het evangelie van vrede brengen en de blijde boodschap verkondigen. Vandaag is het de 103 dag van de vreselijke oorlog in de Oekraïne waar van beide zijden veel slachtoffers vallen en miljoenen Oekraïners op de vlucht zijn en dakloos zijn geworden. Juist in deze tijd hebben wij behoefte aan vredebrengers en verkondigers van de blijde boodschap zoals deze is ingesteld bij het begin van de verkondiging van het Evangelie.