zaterdag 4 juni 2022

Jubileumboek Hildegardiskerk 1892 – 2022 kan nog met Thaborkorting van EURO 2,00 Het boek is het verslag van een ontdekkingsreis, geschreven door twee gelovige vrouwen.

Jubileumboek Hildegardiskerk 1892 – 1922

“Een monumentaal boek over een monumentale kerk”!

Onlangs verscheen het “Jubileumboek Hildegardiskerk 130 jaar”. Dat een parochie jubileert en dat bij die gelegenheid een boek verschijnt, is helaas niet meer zo gebruikelijk. Sjaan en Ria Scholten hebben meer dan een jaar gewerkt aan het onderzoek, dat leidde tot de verschijning van het boek. Ze reisden door tijd en plaatsen, studeerden op het geloof, de geschiedenis van de Kerk met een hoofdletter maar ook op die met een kleine k waarin zij na hun bekering in 1977 werden gedoopt. Ze haalden in het Gemeentearchief het eerste doopboek boven water, beschreven wat er sindsdien gebeurde ook  in de zware tijd van de Tweede Wereldoorlog, de periode van de Wederopbouw en opbloei van de parochie met onder meer de legendarische pater / later Pastoor Cor Dam. Ze schreven ook over deze moeilijk tijd waarin parochies noodgedwongen steeds nauwer zijn gaan samenwerken en kerkgebouwen zijn verdwenen. Daarbij maakten ze een beschrijving van de kunstvoorwerpen van velerlei parochiële huize, ook die welke een nieuw thuis vonden in de Hildegardis. Ze bezochten in Duitsland het klooster van de H. Hildegardis en maakten zelfs een expeditie naar de gewelven van het kerkgebouw die beeldend wordt beschreven. Tenslotte interviewden ze een groot aantal parochianen van nu die vertelden over hun ervaringen in en met de parochie en de Hildegardiskerk waarvan zij allemaal hopen dat die nog lang voor toekomstige generaties bewaard  mag blijven. Het boek is het verslag van een ontdekkingsreis, geschreven door twee gelovige vrouwen.

Het boek heeft vier delen:

 Ontstaan van de kerk

Hoe aan het eind van de 19e eeuw de kerk werd gebouwd in een zich uitbreidend Rotterdam door de inspanning van velen die in 1892 werd gewijd, de bewogen geschiedenis in de 20e eeuw met onder meer de betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor kerk en parochie, de veranderende bevolking van het gebied, de veranderingen door het Tweede Vaticaans Concilie, de Gouden Eeuw onder pater Cor Dam, en in de 21e eeuw de samenvoeging van parochies en het door alles (inclusief een coronapandemie) dapper doorgaan en vasthouden aan levend geloven in woord en daad ook in deze tijd.

 Interieur van de kerk

Het kerkgebouw is vol van allerlei voorwerpen, meestal het gewijde altaar, de Hildegardiskapel, het orgel, de klokken, beelden, de kruisweg, processievaandels en kandelaars, te veel om op te noemen. Aan ieder voorwerp zit een verhaal vast en veel van die verhalen worden in het boek verteld waardoor de lezer een goed beeld krijgt van wat er in het kerkgebouw gebeurd is en gebeurt.

 Geschiedenis van Sint Hildegardis

Uiteraard kan het leven van de heilige Hildegardis niet ontbreken. Deze bijdrage is vrij kort. Aan haar zijn series boeken gewijden, maar er moest worden gewoekerd met de beschikbare ruimte.

Feit blijft dat ze een bijzondere vrouw was die niet zweeg als er wat gezegd moest worden. Ook wat dat betreft was ze in Rotterdam goed op haar plaats!

 Bijdragen van parochianen

In dit deel komen mensen van nu aan het woord, de levende stenen, in verhalen die een periode omspannen vanaf de veertiger jaren van de 20e eeuw tot op de dag van vandaag. Bekende, oude parochianen vertellen hun verhaal, onder wie acoliet en koordirigent Tom Emmerich, en koster Walter Martens, maar ook parochianen die zijn ingestroomd naarmate parochies werden samengevoegd zoals Kees Piket en Stéphanie Mbanzendore en pastoorTheo Hansen, por la comunidad hispanohablante “La Sagrada Familia”.

 De heer Dick Carlier maakte van het interieur van de kerk een prachtige aquarel die op de kaft van het boek staat. De grafica Megan Martens maakte een mooie  lay-out. Het boek is een sieraad voor iedere boekenkast!

Het boek telt 180 bladzijden met veel foto’s in kleurendruk, de kaft is soft cover, mat plastic gelamineerd, het binnenwerk is gelijmd.

Het boek kost EURO 20,00, als U het koopt in de kerk. De verzendkosten zijn EURO 4,50.

U kunt het boek per e-mail bestellen bij: hildegardiskerk.130.jaar@gmail.com

Bij aflevering per post gaarne het bedrag ad EURO 24,50 overmaken op:

Bankrekening NL66 INGB 0002507446 ten name van M.E. en A.J. Scholten onder vermelding van “Jubileumboek Hildegardiskerk 130 jaar” vergeet niet in Uw mail het bezorgadres te vermelden!

Als U bestelt en uitsluiten via deze betaallink, betaalt U EURO 22,50 voor het boek plus verzending in Nederland (tot actie limiet van EURO 100,00 is bereikt).

Let erop dat U per e-mail het postadres opgeeft.