vrijdag 17 juni 2022

Exclusief voor kinderen: Er klinken kanonschoten door het dorp... op 19 juni!



Bij het horen van de daverende kanonschoten weet iedereen dat er iets aan de hand is. Maar wat? In ieder geval is het geen stille tocht! Maar wat is er dan aan de hand? In Sint Odiliënberg weten bijna alle mensen, ook de grotere en zelfs wel de kleinere kinderen, wat dat betekent: het is Sacramentsdag en de processie begint.

Op Sacramentsdag staat God, wij zeggen vaak Onze Lieve Heer, centraal die op aarde onder de mensen kwam uit Liefde, om ons te verlossen. Wij vieren de Eucharistie als herinnering aan Jezus. Bij het Laatste Avondmaal brak Jezus met zijn leerlingen het brood en deelde de beker met wijn en zei tot hen: ‘Doe dit tot mijn gedachtenis’. Als wij nu de eucharistie vieren, worden we herinnerd aan wat Jezus heeft gedaan en is Hij zelf aanwezig. Wij ontvangen deze communie als gave van God. Communie betekent letterlijk: gemeenschap. Door te communie te gaan nemen we dus deel aan de gemeenschap van Jezus en zijn kerk.

Een processie is een bidtocht. De deelnemers trekken rond, zingen en bidden. Wat is bidden? Bidden is spreken  met Onze Lieve Heer. We mogen alles zeggen wat er in ons hart leeft: we mogen God alles vragen, we mogen hem danken en we mogen hem loven; zeggen dat we blij zijn dat wij er mogen zijn. Dat is heel bijzonder: iedere mens, je vader, je moeder, je broers en zussen, maar ook je klasgenoten, de buren en alle mensen die je ziet, ook op televisie, zij zijn allemaal uniek. Op de hele wereld en in alle tijden is er niemand hetzelfde als jij en met ieder van ons heeft God een unieke bedoeling, een roeping.

We bidden dus op Sacramentsdag- maar dat is niet zomaar een bidtocht. We bidden we niet alleen maar God zelf trekt met ons mee en zegent ons. Hij trekt met ons mee in de monstrans waarin de hostie is geplaatst die in de H. Eucharistie is geconsacreerd. De priester draagt de monstrans en loopt aan het eind van de processie onder het baldakijn, dat is een dakje van kostbare stof om het Allerheiligste - zo noemen we dat te beschermen. Verleden jaar was het dakje kapot maar er is nu van tevoren extra naar gekeken. In de Sacramentsprocessie die van tijd tot tijd stopt bij een rustaltaar om te zingen en de plaats te zegenen met het Allerheiligste smeken we speciaal Gods zegen af en we bidden, dat God de mensen in het het dorp en de deelnemers mag beschermen en hun gebedsintenties mag verhoren. Die bescherming en die hulp hebben we allemaal nodig - ook als we niet zo vaak of zelfs nooit in de Basiliek komen. Net zoals U Christoffel in de auto plakt, een palmtakje wil hebben en de gevorderden ook het askruisje.

Maar ... de Sacramentsprocessie in Sint Odilienberg is geen gewone Sacramentsprocessie. Het is een spektakel, een religieus en cultureel schouwspel, een beetje zoals The Passion, maar dan anders. Een deel van de deelnemers is verkleed in het  kader van het thema: "Leven als volgeling van Christus". We hebben een Engelbewaardersgroep, een Mariagroep, een Evangeliegroep, een Sacramentengroep, een Wirogroep en een Doopselgroep. 

De Harmonie Juliana en de Fanfare St. Wiro doen mee -en die hebben we hard nodig voor de muziek en het ritme om te lopen. Hetzelfde geldt voor de schutterij Prins Hendrik, en onze eigen Ambrosiusbroederschap. Zij beschermen het Allerheiligste. Een maquette van de Basiliek en de beelden van de HH. Wiro, Plechelnus en Otgerus en de H. Odilia nemen we mee. Ook het prachtige Mariabeeld uit de Basiliek met de titel Zetel der Wijsheid gaat mee. 

Op het einde wordt het Allerheiligste, gedragen door de Pastoor onder het baldakijn, voorafgegaan door Broeders van Liefde, de Kanunnikessen   van het Heilig Graf, de acolieten en en misdienaars, en gevolgd door het  Kerkbestuur, de deputatie van de gemeente Roerdalen onder wie de Burgemeester en van de provincie, daarachter trekt het Zangkoor Sint Otgerus en .... de overige gelovigen die willen meedoen. 

En daarvoor willen we ook jullie vragen! Neem je ouders, verdere familie, je klasgenoten en desnoods de hele school mee. Is de ervaring anders wanneer je meeloopt dan wanneer je staat te kijken? Natuurlijk, denken jullie echt dat Matthijs de Ligt (familie van onze Moeder Priorin!) en Frenkie de Jong liever bij de supporters op de tribune zouden willen zitten dan zelf mee te doen? Echt niet!

Morgen om 10u vertrekken we en staat de stoet van meer dan 300 deelnemers klaar -  daar hoor jij ook bij!

Zusters van het H. Graf
Zr. Joséphine, Zr. Jacqueline
Priorij Thabor
Aan de Berg 3 - tel.: 532074 - priorijthabor@priorijthabor.nl