vrijdag 9 april 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Feria VI infra octavam Paschæ Unctio Spiritus Sancti. De zalving van de H. Geest.


Ad Officium lectionis


Lectio altera

Ex Catechésibus Hierosolymitánis
(Cat. 21, Mystagogica 3, 1-3: PG 33, 1087-1091)

Tweede lezing

Uit het catechetisch onderricht van de H. Cyrillus van Jeruzalem.
(Cat. 21, Mystagogica 3, 1-3: PG 33, 1087-1091)
De zalving van de H. Geest

In Christus gedoopt en met Christus bekleed zijt gij gelijkvormig geworden aan de Zoon van God. Want God, die ons heeft voorbeschikt tot de aanneming, heeft ons ook gelijkvormig gemaakt aan het glorievolle Lichaam van Christus. Derhalve: deelgenoten gemaakt met de Gezalfde wordt gij niet ten onrechte gezalfden genoemd; en over u heeft God gezegd: Raakt mijn gezalfden niet aan.

Gezalfden zijt gij geworden, toen gij het beeld van de Heilige Geest hebt ontvangen. En alles is voor u in afbeelding geschied, omdat gij immers ook een beeld van de Gezalfde (Christus) zijt. Want toen Hij in de rivier de Jordaan was gereinigd en een geurig uitvloeisel van zijn Godheid aan de wateren had meegedeeld, steeg Hij eruit op. Er had een zelfstandige nederdaling op Hem plaats van de Heilige Geest, die als Gelijke op de Gelijke rustte.

Op gelijke wijze is ook aan u, nadat gij uit het bad van de heilige wateren waart gestegen, het chrisma gegeven, het beeld van Hem waarmee Christus werd gezalfd: dat is voorzeker de Heilige Geest.
Over Deze handelt de profetie waarin de zalige Jesaja in de Persoon van de Heer zegt: De Geest des Heren rust op Mij, daarom heeft Hij Mij gezalfd; Hij heeft mij gezonden om armen de blijde boodschap te brengen.

Want Christus werd niet met olie ofwel met zalf voor het lichaam door mensen gezalfd; maar de Vader, die Hem voorbestemde tot Verlosser van heel de wereld, zalfde Hem met de Heilige Geest, zoals Petrus zegt: Jezus van Nazareth, Die God zalfde met de Heilige Geest; en de profeet David riep uit: Uw troon, o God, staat tot in eeuwigheid, en de scepter van het recht is de scepter van uw koningschap. Rechtvaardigheid hebt Gij liefgehad en onrecht gehaat; daarom heeft God, Uw God, U gezalfd met de olie der vreugde, boven uw deelgenoten.
Hij werd gezalfd met de geestelijke olie van de vreugde, dit is met de Heilige Geest die daarom de olie van de vreugde wordt genoemd, omdat Hij zelf de bewerker is van de geestelijke vreugde: gij echter, die deelachtig aan Christus geworden zijt en met Hem deelgenoten, zijt met zalf gezalfd.

Maar zorg ervoor, dat ge dit niet als een eenvoudige en gewone zalf beschouwt: het is een heilige zalf, niet langer zalf zonder meer of, als ge het zo noemen wilt, gewone zalf, want na de aanroeping is het een gave van Christus en van de Heilige Geest. Die gave is door de tegenwoordigheid van de godheid werkzaam geworden. Deze zalf wordt symbolisch op het voorhoofd en de andere zintuigen aangebracht. En doordat het lichaam met zichtbare zalf wordt getekend, wordt de ziel geheiligd door de Heilige en levendmakende Geest.