woensdag 14 april 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Hebdomada II Temporis Paschalis Feria V Hereditarium munus novi Testamenti


Ad Officium lectionis


Lectio altera

Ex Tractátibus sancti Gaudéntii Brixiénsis epíscopi
(Tract. 2: CSEL 68, 30-32)

Tweede lezing

Uit de Verhandelingen van de H. Gaudentius van Brescia
(Tract. 2: CSEL 68, 30-32)

De geërfde gaven van het Nieuwe Testament.

Het hemels Offer, door Christus ingesteld, is in waarheid een geërfde gave van het nieuwe testament, dat Hij in de nacht, waarin Hij werd overgeleverd om gekruisigd te worden, als een onderpand van zijn tegenwoordigheid naliet.

Dat onderpand is een teerspijze op onze reis, waarmee wij op de weg van het leven worden gevoed en versterkt, tot wij bij Hem aankomen als wij deze wereld verlaten. Vandaar zei dezelfde Heer: Als gij mijn Vlees niet eet en mijn Bloed niet drinkt, zult gij het leven in u niet hebben.

Want hij wilde, dat zijn weldaden onder ons zouden blijven. Hij wilde, dat de zielen, vrijgekocht door zijn kostbaar Bloed, altijd geheiligd zouden worden, naar het beeld van zijn eigen lijden. En daarom beval Hij zijn trouwe leerlingen, die Hij ook het eerst als priesters van zijn Kerk had aangesteld, zonder ophouden deze mysteries van het eeuwig leven te blijven vieren, die ook noodzakelijk door alle priesters in de verspreide kerken over heel de wereld gevierd moeten worden. Dit moeten zij doen totdat Christus vanuit de hemel wederkomt, opdat zowel de priesters zelf, evenals alle volken van gelovigen dagelijks het voorbeeld van Christu’s lijden voor ogen zouden hebben, en een onvergankelijke herinnering aan onze verlossing zouden bezitten, als zij deze mysteries met hun handen zouden raken en met hun mond en hart zouden nuttigen.

Omdat vervolgens brood wordt gemaakt van veel graankorrels, die tot meel zijn gemalen en met water vermengd, en het nodig is dat het door vuur voltooid wordt, krijgen wij als vanzelf het beeld van het Lichaam van Christus. Wij weten, dat Dit is opgebouwd uit de menigte van heel het menselijk geslacht tot één Lichaam, dat het door het vuur van de Heilige Geest wordt voltooid.

Het is immers geboren uit de Heilige Geest en omdat het passend was, dat Hij zo alle gerechtigheid zou vervullen, daalde Hij in het water van de Doop om het te heiligen en stijgt weer op uit de Jordaan, vol van de Heilige Geest, die als een duif op Hem was neergedaald, zoals de Evangelist getuigt: Jezus echter, vol van de Heilige Geest, steeg weer op uit de Jordaan.

Op gelijke wijze werd ook de wijn van zijn Bloed, verzameld uit een menigte druiven, dit is uit de druiven van de wijnstok, door Hem zelf geplant, uitgeperst in de wijnpers van het Kruis, en gaat in geschikte vaten van hen, die Het met een getrouw hart nuttigen, uit eigen kracht aan het gisten.

Laten allen, die uit de macht van Egypte en van de duivel Pharao komen, met ons en in een godsdienstig verlangen des harten dit Offer van het heilzame Pascha nuttigen, opdat door onze Heer Jezus Christus zelf, die zoals wij geloven in zijn sacramenten tegenwoordig is, ons diepste innerlijk geheiligd wordt. Wiens onvergelijkelijke kracht blijft in alle eeuwen.