Dankzij de energie en expertise van dit koor is het Gregoriaans op de erfgoedlijst van Nederland geplaatst. De Priorij Thabor is dankbaar en ook wel een beetje trots dat zij dit verzoek heeft mogen ondersteunen
Nu zou de H. Stoel nog moeten verzoeken het Gregoriaans op de Werelderfgoedlijst te plaatsen, daar gaan we aan werken!
Dit is de link naar UNECO-Website betreffende de plaatsing van het Gregoriaans op de lijst van det Immaterieel Erfgoed Nederland dat in Nederland het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed uitvoert. Nederland.
Toelichting IHD:Het zingen van gregoriaanse gezangen, aan de hand van neumenschrift, tijdens traditionele Latijnse missen in de basiliek van Schiedam, af en toe bij gelegenheid elders in een kapel of kerk. Het koor zingt tijdens de traditionele Rooms Katholieke mis eeuwenoude gregoriaanse gezangen, doorgaans uit het liedboek Graduale Romanum. De muzieknotatie is altijd in neumen, een oud en primitief notenschrift. De zang is unisono.
NU OOK VERKRIJGBAAR IN DE KLOOSTERWINKE
Christelijk erfgoed
Dit type zang is eeuwenlang door verschillende christelijke religieuze gemeenschappen en kloosterordes doorgegeven en levend gehouden. Veel gregoriaans stamt uit de 9de en 10de eeuw en zou ontstaan zijn in een Karolingische synthese van Romeinse en gallische zangstijlen. Er zijn gregoriaanse gezangen die in latere eeuwen zijn toegevoegd. Onder muziekhistorici zijn deskundigen die menen dat elementen uit deze zang een voorchristelijke oorsprong hebben. Met name de Benedictijnen hebben zich bijzonder ingespannen om dit type zang niet verloren te laten gaan. Ook heden bestuderen zij de zang, de herkomst en de wijze van uitvoeren.
Wilt U het koor horen, klik dan op deze link
Wilt U het koor horen, klik dan op deze link
Binnenkort is de dc van het koor ook in ons kloosterwinkeltje verkrijgbaar.
Wilt U de prachtige Basiliek zien, klik dan op deze link
Jaarlijks wordt in Schiedam de Liduinaprocessie gehouden, zie deze link.