dinsdag 15 september 2020

Zaterdag 19 september is in de Sint Jan in Den Bosch een landelijke herdenkingsdienst voor alle overleden religieuzen in de periode van 1 maart t/m 31 augustus 2020

 

(begrafenis broeder Johannes (Koningshoeven), onze vorige pastoor Prins)

In totaal stierven er in deze periode 180 Nederlandse religieuzen, al of niet aan corona. Ze moesten allemaal in beperkte kring worden begraven. De herdenkingsviering begint om 10.30 uur en wordt georganiseerd door het bisdom ‘s-Hertogenbosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen.

De viering vindt plaats in de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant is bisschop Gerard de Korte, KNR-voorzitter abt Bernardus Peeters en mgr. Van Burgsteden, referent voor de religieuzen van de Bisschoppenconferentie zullen concelebreren.

Het uitbreken van het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen hebben in het hele land veel gevolgen gehad, ook voor de religieuzen. Sommige kloostergemeenschappen moesten in korte tijd afscheid nemen verschillende medezusters en –broeders. Met name in het bisdom ‘s-Hertogenbosch, waren enkele coronabrandhaarden en zijn diverse kloosters getroffen.

Het verdriet om het verlies werd versterkt door het feit dat het door de coronamaatregelen vaak niet mogelijk was als gemeenschap op de gebruikelijk wijze afscheid te nemen. Oversten en anderen konden hun stervende medebroeder of –zuster niet nabij zijn in deze laatste uren. Uitvaarten moesten in zeer kleine kring plaatsvinden.

Tijdens de eucharistieviering op 19 september worden alle religieuzen herdacht die zijn overleden in de genoemde periode, niet alleen zij die aan corona zijn overleden. Dit is soms ook niet duidelijk vastgesteld.

Wij bidden mee voor alle overledenen, hun medezusters en medebroeders en anderen dierbaren.