zaterdag 12 september 2020

Catechese en geloofsgesprek op de Kerkberg Uitnodiging voor opa's, oma's, ouders, kinderen en alle andere mensen!


Mededeling namens ons klooster en de Parochie van de HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus
Medee
De schoolvakantie is voorbij, en we attenderen geloofsgenoten, opa's, oma's, ouders en kinderen op ons aanbod op het terrein van van catechese en geloofsgesprek. Wie zijn kinderen alles voor hun verdere leven wil meegeven, moet hen ook religieus toerusten niet alleen om te waken voor de vele morele gevaren die de moderne mens bedreigen maar ook en vooral om de vreugde te ervaren van het leven in Gods nabijheid. Wie geen kind is, maar ook meer wil weten over leven met Christus en de Kerk nodigen wij ook van harte uit. Dat geldt dus ook voor de ouders, naar wie we verwezen in het voorafgaande. Wij weten en begrijpen dat in de tegenwoordige tijd voor velen geloofsvorming van jongs af aan geen vanzelfsprekendheid geweest is. Zo nodig bekijken we de optie van een maatwerk aanbod. Ook denken we na over de mogelijkheid van een geloofsgespreksgroep (voor de grote mensen!).

Vanaf het ontstaan van de Orde van het H. Graf in Jeruzalem werd er door de kanunniken en later de kanunnikessen godsdienst onderricht gegeven. Dat gebeurde op de Kerkberg vanaf 1438. De zusters in Sint-Odiliënberg hebben tot in de jaren 60 van de vorige eeuw een RK meisjes basisschool gehad, waar vanzelfsprekend ook godsdienstonderricht werd gegeven. Het klooster deed en doet dat mede namens de Parochie van de HH. Plechelmus, Wiro en Otgerus.
Tot op de dag van vandaag wordt in het klooster structureel catechese aan kinderen gegeven. Het is belangrijk dat zij onderricht worden in het geloof, zodat zij God leren kennen en zich aan Hem kunnen toevertrouwen in alle omstandigheden die het leven met zich meebrengt. Ook anderen dan kinderen zijn van harte welkom voor geloofsvorming en geloofsgesprek.
Catechese voor kinderen van basis- en middelbare school en jongvolwassenen
Tijdens deze lessen worden de geloofsgeheimen benaderd vanuit liturgisch perspectief. Zo is er tijdens de Adventstijd en Kersttijd aandacht voor de Menswording van Jezus Christus, tijdens de Vastentijd en Paastijd voor het lijden, de dood en de Verrijzenis van Christus.
Ook onderwerpen als de Heilige Mis, het Onze Vader, de Geloofsbelijdenis , Maria, engelen, heiligen etc. komen aan de orde.
De catechese wordt gegeven op de zaterdagmorgen van 10.00 u. tot 11.00 uur in de priorij.
De kinderen van de basisschool zijn in drie leeftijdsgroepen verdeeld en er is een groep voor de jeugd van het voortgezet onderwijs. Voor iedere leeftijdsgroep is een maal per maand een les voorzien. Het schooljaar wordt beëindigd met een collectieve bijeenkomst waaraan alle betrokkenen (jon en ouder) veel vreugde plegen te beleven, zie "Over het slotfeest van onze kindercatechese - Van onze geheime correspondent - direct uit het klooster".
Aanmelden voor catechese-les is mogelijk: inlichtingen@priorijthabor.nl
Naast deze lessen in het kader van een algemene inleiding worden ook voorbereidingslessen voor de Eerste H. Communie en het H. Vormsel verzorgd.
Volwassenencatechese en zomaar een geloofsgesprek
Wij geven graag catechese aan volwassenen bijvoorbeeld in het kader van voorbereiding op het H, Doopsel of H. Vormsel maar ook gewoon voor wie meer over zijn geloof wil weten. Als we weten wat U zoekt, kijken we of we een aanbod op maat kunnen maken. Contact via inlichtingen@priorijthabor.nl . 

Telefonisch contact kan ook 0475 53 20 74.