zaterdag 12 september 2020

Onthulling gedenkplaat Martelaren van Alkmaar met opening nieuwe rubriek: proces ontbrekende heiligverklaringen 1572


Zondag 13 sep­tem­ber zal Mgr. Hendriks en provinciaal Th. van Adrichem, pater der Fran­cis­ca­nen, in de St. Lau­ren­tius­kerk te Alkmaar de gedenkplaat onthullen van de Mar­te­la­ren van Alkmaar. Het moment is omlijst met een inhou­de­lijk pro­gram­ma wat te volgen is via Ka­the­draal TV.

De Mar­te­la­ren van Alkmaar zijn een groep katho­lie­ke gees­te­lij­ken die, na de verove­ring van Alkmaar door Diederik Sonoy in 1572, naar Enkhuizen wer­den over­ge­bracht en aldaar door de geuzen wer­den gemar­teld en opge­han­gen.

De vijf gees­te­lij­ken kwamen allemaal uit het fran­cis­caanse convent dat in Alkmaar geves­tigd was. Hun namen waren: Daniël van Arendonk, Hadrianus van Gouda, Cornelis van Diest, Johannes van Naar­den, Lodewijk Voets (of Ludovicus Boethuis). In tegen­stel­ling tot de bekendere mar­te­la­ren van Gorcum is deze groep mar­te­la­ren nooit zalig of heilig verk­laard.

Om deze mar­te­la­ren te her­denken en hun ge­tui­ge­nis van het geloof te eren is er nu een gedenkplaat ont­wik­keld die een plaats krijgt bij de St. Lau­ren­tius kerk in Alkmaar. Met deze bij­een­komst en de ont­hul­ling van deze gedenkplaat wordt een stuk Alkmaarse Katho­lie­ke ge­schie­de­nis meer onder het voetlicht gebracht bij een breder publiek. De vere­ring is nooit zo zicht­baar geweest en daar hoopt de lokale pa­ro­chie nu ver­an­de­ring in te brengen.

In 1572 werden ook in Brielle (Gorkum) en Roermond door de geuzen priesters en andere geestelijke vermoord. Tot nu toe zijn alleen die van Gorkum heilig verklaard. 

Vandaag openen we op dit weblog een nieuwe rubriek om de heiligverklaring van de martelaren van Roermond en Alkmaar te bevorderen. Dat kost geld en we zullen U laten weten wanneer U daaraan kunt gaan doneren.