donderdag 25 maart 2021

Kort commentaar op het Collectagebed Vrijdag in de 5e week van de Veertigdagentijd Bevrijd ons uit de strikken van onze zonden.

 


Bevrijd ons uit de strikken van onze zonden

 Absolve, quæsumus, Domine, tuorum delicta populorum,

ut a peccatorum nexibus, quæ pro nostra fragilitate contraximus, tua beginitate liberemur.

 

Heer, wij vragen U: vergeef de zonden van uw volk.

Bevrijd ons van het kwaad dat wij in onze zwakheid hebben bedreven.

 Het collectagebed is afkomstig uit het Sacramentarium Gregorianum (Hadrianum), 9e eeuw, (Ed. Lietzmann 1921) 163,1 en was in het Missale Romanum 1962 het collectagebed van de 23e zondag na Pinksteren. Vergelijk Sacramentarium Leonianum (Verona, kapittelbibliotheek LXXXV), tweede helft van de zesde eeuw, folio 925.

 Uit heel de oratie spreekt het verlangen naar vergeving van de begane zonden. De taal wordt bepaald door het beeld van een net (van de vogelaar die vogels vangt), waarin wij ten gevolge van menselijke gebreken en zwakheden verstrikt zijn geraakt. Het beeld van het net komt in de H. Schrift zeer frequent voor, met name in de psalmen. Wanneer de bidder verhoring op zijn smeekbede heeft ontvangen, kan hij met de psalmist jubelen: “Anima nostra sicut passer erepta est de laqueo venantium: laqueus contritus est, et nos erepti sumus”, Onze ziel, als een vogel, kwam vrij uit de vogelaarsstrik: de strik brak – en wij, wij ontkwamen! (Ps  123 (124), 7).

 In de versie van het Altaarmissaal 1979 heeft het beeld van de verstrikte vogels zijn dominante positie verloren. Dat vinden wij jammer. Gelukkig bidden wij het Latijn waardoor wij geen hinder hebben van vertalershobbies!

 Een meer letterlijke vertaling van de oratie zou bijvoorbeeld als volgt luiden:

Vergeef, vragen wij U, Heer, de zonden van uw volk;

opdat wij, uit de strikken der zonden, die wij op grond van onze zwakheid hebben begaan,

door uwe goedheid worden bevrijd.

 Het is juist in de tijd heel goed dat mensen beseffen verstrikt te kunnen raken in de zonden, waarbij de Kerk ons juist in deze tijd in de Biecht de weg der bevrijding aanreikt.