zaterdag 21 december 2019

Zondag 22 december – Primeur – Adventsvespers in de Basiliek met de Gregoriaanse clusterschola!



Op zondag 22 december aanstaande om 17.00u zal de Gregoriaanse clusterschola van de parochies uit Sint Odilienberg, Melick, Posterholt, Herkenbosch en Vlodrop in de Basiliek op de Kerkberg de Vespers van de Vierde Zondag van  de Advent zingen. De clusterschola bestaat uit 15 zangers en staat onder de inspirerende leiding van Dr. Gerard Sars. Op 22 december zal de clusterschola zingen samen met de zusters Kanunnikessen van de Priorij Thabor, die op de Kerkberg zeven maal per dag in het Latijn het  koorgebed bidden.

De zang- en muziektraditie op de Kerkberg van Sint-Odiliënberg heeft diepe wortels in de geschiedenis. Vermoedelijk vanaf de achtste eeuw heeft het Gregoriaans op de Kerkberg geklonken. En zeker vanaf 1132 bestond hier een kapittelschool, een soort jongensschool, waarvan de leerlingen, chorales genoemd, onder meer een speciale muziek- en zangopleiding kregen.

De samenzang van de heren van de clusterschola met de zusters is een primeur die hopelijk het begin wordt van een traditie.

Voorafgaand aan de Vespers is op de Kerkberg het volgende programma:
15.30 koffie met koekje in huiskamer klooster en gelegenheid kloosterwinkeltje te bezoeken
15.45 Basiliek en Mariakapel open, in Basiliek gelegenheid tot gebed - adventsmuziek
16.00 rondleiding Basiliek – al 13 eeuwen een plaats van gebed, ook in de Advent!
16.35 klooster sluit voor bezoekers en bezoekers gaan binnendoor naar Basiliek
16.45 inleiding Vespers Basiliek
17.00-17.25u Vespers in Basiliek